Czy wiesz, że bez jajek i mąki też można wyczarować pyszne ciasteczka. Zainspirowana kuchnią wegańską, razem z synkiem przygotowaliśmy pyszne ciastka owsiane. Idealne jako słodka przekąska do kawy, czy w przypadku dzieci -do mleka bądź kakao.
Płatki owsiane są skarbnicą dobra. W ich składzie znajduje się duża ilość m.in. błonnika, magnezu czy żelaza. Znowu zawarte w ciastkach banany to bogactwo potasu, a migdały– wapnia.
Nie dość, że pyszne, słodkie i zdrowe, to jeszcze proste i szybkie w przygotowaniu:)
Ciastka owsiane bez jajek i mąki
Składniki:
- 2 banany
- łyżka oleju kokosowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 200 g płatków owsianych
- 30 g migdałów
- 50 g daktyli suszonych
- 20 g gorzkiej czekolady min. 70%
Wykonanie:
- Daktyle zalać wodą i odstawić na 20 minut. Po czym wodę odlać, a daktyle odcedzić z nadmiaru wody.
- Migdały drobno posiekać.
- Czekoladę drobno pokroić.
- Banany obrać i zblendować na gładką masę razem z olejem, daktylami i przyprawami.
- Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z ciasta formować kulki, a następnie je spłaszczać i układać na blasze.
- Ciastka piec ok. 15-20 minut.
Porcja dla 4 osób
Wartość odżywcza w porcji:
Wartość energetyczna: 403,3 kcal
Białko: 8,6 g
Tłuszcz: 15,7 g
Węglowodany ogółem: 61,8 g
Błonnik: 6,6 g
GI: 42
WW: 5,5
WBT: 1,8