zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Ciastka owsiane bez jajek i mąki

Ciastka owsiane bez jajek i mąki

Czy wiesz, że bez jajek i mąki też można wyczarować pyszne ciasteczka. Zainspirowana kuchnią wegańską, razem z synkiem przygotowaliśmy pyszne ciastka owsiane. Idealne jako słodka przekąska do kawy, czy w przypadku dzieci -do mleka bądź kakao.

Płatki owsiane są skarbnicą dobra. W ich składzie znajduje się duża ilość m.in. błonnika, magnezu czy żelaza.  Znowu zawarte w ciastkach banany to bogactwo potasu, a migdały– wapnia.

Nie dość, że pyszne, słodkie i zdrowe, to jeszcze proste i szybkie w przygotowaniu:)

Ciastka owsiane bez jajek i mąki

Przepis na ciastka owsiane bez jajek i mąki

Składniki:

  • 2 banany
  • łyżka oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 200 g płatków owsianych
  • 30 g migdałów
  • 50 g daktyli suszonych
  • 20 g gorzkiej czekolady min. 70%

Wykonanie:

  • Daktyle zalać wodą i odstawić na 20 minut. Po czym wodę odlać, a daktyle odcedzić z nadmiaru wody.
  • Migdały drobno posiekać.
  • Czekoladę drobno pokroić.
  • Banany obrać i zblendować na gładką masę razem z olejem, daktylami i przyprawami.
  • Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Z ciasta formować kulki, a następnie je spłaszczać i układać na blasze.
  • Ciastka piec ok. 15-20 minut.

Porcja dla 4 osób

Wartość odżywcza w porcji:

Wartość energetyczna: 403,3 kcal

Białko: 8,6 g

Tłuszcz: 15,7 g

Węglowodany ogółem: 61,8 g

Błonnik: 6,6 g

GI: 42

WW: 5,5

WBT: 1,8



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *