Zaskocz swoich gości w te święta i przygotuj im aromatyczne orzechowe kuleczki z kaszy jaglanej! Słodkie, kakaowe, orzechowe…. nie można się im oprzeć.
Kasza jaglana jest jedną z cenniejszych kasz. Zawiera sporo błonnika, witamin z grupy B i składników mineralnych jak krzem, magnez, fosfor, potas, cynk. Uwaga! Osoby cierpiące na insulinooporność oraz choroby autoimmunologiczne jak hashimoto powinny ograniczać jej spożycie!
Orzechy włoskie to znów źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, białka oraz błonnika.
Orzechowe kuleczki z kaszy jaglanej
Składniki:
- 7 łyżek kaszy jaglanej
- 10 suszonych daktyli
- 2 łyżeczki kakao
- szczypta kardamonu
- 2 garście orzechów włoskich
Wykonanie:
- Kasze jaglaną opłukać na sicie pod bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem. Gotować na wodzie razem z daktylami i kakao w stosunku- 1 część kaszy do 2 części wody (kasza powinna wchłonąć całą wodę).
- Orzechy zmiksować lub pokroić na drobne części.
- Zawartość rondelka zmiksować na gładki krem. Po ostygnięciu formować kulki i obtaczać je w orzechach.
- Wstawić do lodówki na 30-60 minut.
Z podanej proporcji wychodzi 8 kuleczek
Wartość odżywcza jednej kulki:
Wartość energetyczna: 96,1 kcal
Białko: 2,3 g
Tłuszcz: 4,3 g
Węglowodany ogółem: 12,7 g
Błonnik: 1,3 g