Babka to obowiązkowy wypiek Świąt Wielkanocnych. Tradycyjnie przyrządzana z drożdży rozczynionych ciepłym mlekiem i wymieszanych z mąką, cukrem, jajkami oraz bakaliami. U mnie w całkiem innej, wegańskiej wersji.
Święta Wielkanocne bezwzględnie należą do jajek! I bardzo dobrze, gdyż jajka są bardzo zdrowie. Pisałam na ich temat tutaj i tutaj. Jednak dobrej jakości jajka kosztują. Dlatego przedstawiam Ci świetny przepis na pyszną wielkanocną babkę bez jajek i bez cukru. Nie tylko dla wegan ! Babka jest łatwa w przygotowaniu, wilgotna i mega cytrynowa. Koniecznie wypróbuj 🙂
Wielkanocna babka bez jajek!
Składniki:
- 200 g puree z batata ( ugotowany lub upieczony batat zblendowany na gładkie puree)
- 200 g mąki owsianej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 50 g oleju kokosowego
- 250 ml/szklanka mleka roślinnego ( u mnie ryżowe)
- sok z cytryny
- skórka z połowy cytryny
- 100 g erytrolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Przygotować formę na babkę. W tym celu dokładnie wysmarować formę tłuszczem i oprószyć mąką.
- Piekarnik nagrzać do 180 C.
- Wszystkie składniki połączyć razem i dokładnie zmiksować.
- Piec w nagrzanym piekarniku (200 C) przez około 40 minut. Babka jest gotowa, gdy na wbitej wykałaczce nie pozostaje ciasto.
Wartość odżywcza w 100 g ciasta:
Wartość energetyczna: 191,9 kcal
Białko: 4,1 g
Tłuszcz: 7,8 g
Węglowodany ogółem: 38,2 g
Błonnik: 2,6 g