Sezon letni to czas wykorzystywania darów natury. Dziś pomysł na bób. Serowa tarta z dodatkiem bobu to przyjemność dla podniebienia, świetna propozycja na kolację we dwoje czy rodzinny obiad.
Serowa tarta z bobem
Składniki:
- Ciasto francuskie
- Garść świeżego szpinaku
- 1 średnia cebula
- 2 garście bobu
- Tarty ser mozzarella
- Ser pleśniowy camembert z ziołami
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- Pieprz
- Sól
- Oregano
- Bazylia
Wykonanie:
- Bób wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować około 15 minut. Po ostygnięciu obłuskać.
- Ciasto francuskie rozwałkować. Wyłożyć na papierze do pieczenia w okrągłej foremce do tarty o średnicy 24 cm. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym i posypać oregano. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut, po czym wyciągnąć.
- Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce.
- Czosnek obrać i zmiażdżyć.
- Szpinak opłukać i pokroić w paski.
- Ser pleśniowy pokroić w cienkie plastry.
- Jajka roztrzepać z pieprzem, solą i bazylią.
- Na podpieczone ciasto francuskie wyłożyć szpinak, cebulę, bób. Polać sosem z jajek. Na wierzch posypać startym serem mozzarella, a następnie wyłożyć plastry sera cammembert.
- Piec jeszcze przez 20 minut.
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Porcja (ok. 150 g) dla 6 osób.
Wartość odżywcza w porcji:
Wartość energetyczna: 322 kcal
Bialko: 14 g
Tłuszcz: 21 g
Węglowodany: 19 g
Błonnik: 1 g