Ciasto francuskie nie należy do produktów lekkostrawnych i nisko kalorycznych, ale smakuje przepysznie. Czasem warto pozwolić sobie na trochę przyjemności. Przygotowując go z warzywami i tuńczykiem otrzymujemy pełnowartościowy posiłek, idealny na dobre zakończenie dnia wraz z najbliższymi.
Ciasto francuskie z tuńczykiem
Składniki:
- 280 g ciasta francuskiego (może być kupne)
- Puszka tuńczyka w wodzie
- Pół sztuki cebuli
- Pół bakłażana
- 30 g soczewicy czerwonej ( na sucho)
- 4 pomidory suszone
- 30 g sera feta
- Garść świeżego szpinaku
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- Przyprawy: Sól, pieprz, oregano, bazylia
- 8 łyżek oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Ciasto francuskie wyjąć z lodówki godzinę przed przygotowaniem.
- Bakłażana umyć i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce.
- Soczewicę czerwoną przepłukać na sitku. Wsypać do wrzącej, osolonej wody. Gotować około 5 minut, po czym odsączyć.
- Tuńczyka odsączyć na sitku. Ser feta pokroić w drobną kostkę.
- Ciasto francuskie rozwałkować, posypać oregano.Na wierzchu ciasta rozłożyć plastry bakłażana. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć. Ułożyć na nim resztę składników, oprócz szczypiorku i szpinaku. Doprawić pieprzem, bazylią, posiekanym ząbkiem czosnku. Piec jeszcze przez około 30 minut.
- Przed podaniem posypać ciasto francuskie drobno posiekanym szczypiorkiem i szpinakiem. Polać oliwą z oliwek( 2 łyżki na porcję).
Czas wykonania: 1 godzina
Porcja dla 4 osób
Wartość odżywcza w porcji ( ok. 200 g):
Wartość energetyczna: 360 kcal
Białko: 13 g
Węglowodany: 28 g
Tłuszcz: 27 g
Błonnik: 2 g