zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Piękne włosy

Piękne włosy
Chyba każda kobieta marzy o posiadaniu zdrowych, lśniących i gęstych włosów. Często “stajemy na głowie”, nakładamy tysiące eliksirów, w formie kosmetyków czy suplementów diety, aby utrzymać włosy w dobrym stanie, a zapominamy o najważniejszym- diecie, która jest podstawą!
Niedobór składników odżywczych, witamin i minerałów zawsze na początku objawia się pogorszeniem stanu skóry, włosów i paznokci.W czasach licealnych, postanowiłam, że chcę schudnąć, chociaż wcale nie miałam problemów z nadwagą, to po prostu był kaprys nastolatki. Nie mając żadnej wiedzy na temat odżywiania, po prostu nie jadłam. Schudłam 7 kg w 3 miesiące. Konsekwencje pojawiły się po pewnym czasie, w pierwszej kolejności, w postaci drastycznego wypadania włosów. Moje gęste, grube włosy zniknęły w mgnieniu oka, a teraz trudno je odzyskać. Próbowałam wszystkiego, maseczek, szamponów, suplementów, które działały w większym lub mniejszym stopniu. Jednakże teraz już wiem, trzeba przede wszystkim:“jeść”! Dopiero po zmianie diety moje włosy zaczęły “żyć”, a ich kondycja znacząco się poprawiła. Dziś są już w dużo lepszym stanie, ale niestety nie będzie ich już tyle, co przedtem. 
 
Dieta czyni cuda! Co jest potrzebne aby włosy były zdrowe, mocne, pełne blasku??
 
Aminokwasy  
 
Włosy zbudowane są z białka-kreatyny, do którego wytwarzania potrzebna jest siarka. Bardzo ważne jest aby w  diecie było obecne pełnowartościowe białko, a więc takie które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne ( lizyna, metionina, fenyloalanina, leucyna, treonina, tryptofan, izoleucyna, walina, cysteina, histydyna, tyrozyna). Dużą role odgrywają tu aminokwasy siarkowe – cysteina i metionina, budujące kreatynę. Podczas ich braku, włosy są słabe i wypadają. Niedobór metioniny objawia się suchością i łamliwością włosów. Brak tryptofanu powoduje łysienie rozlane, a cysteiny- utrata blaskuMetionina znajduję się w dużych ilościach w mleku, jajach, twarogu. Cysteina częściowo wytwarzana jest w organizmie z metioniny, natomiast tryptofan występuje w białkach zbóż.
 
Witamina A 
 
Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, korzystnie oddziaływująca na wzrost włosów. Niedobór tej witaminy objawia się osłabieniem i łamliwością włosów. Witamina A występuje powszechnie w maśle, olejach roślinnych (duże ilości w oleju rzepakowym), tranie, jajach, pełnotłustym mleku, serach, śmietanie. 
 
Witaminy z grupy B
 
Niezwykle ważne dla kondycji włosów są: tiamina (B1), kwas pantoenowy (B5), pirydoksyna (B6) i biotyna (H). Ułatwiają one metabolizm białek i aminokwasów oraz odżywiają włosy. Ponadto przeciwdziałają łojotokowi.Niedobór tych witamin powoduje łamliwość włosów. Produkty bogate w witaminy z grupy B to drożdże piwne, przetwory mleczne, jaja, wątróbka, nasiona roślin strączkowych, orzechy, produkty z pełnego ziarna.
Cynk
 
Jeden z najważniejszych pierwiastków, warunkujących zdrowy stan włosów. Niedobory cynku powodują wypadanie i matowienie włosów. Pierwiastek ten występuje w mięsie, przetworach mlecznych, produktach zbożowych z pełnego ziarna, nasionach roślin strączkowych, orzechach, kiełkach, drożdżach piekarskich, jajach, warzywach i owocach. Cynk jest lepiej wchłaniany w obecności białka zwierzęcego.
Żelazo
 
Mikropierwiastek, kolejny po cynku, warunkujący dobrą kondycje włosów. Konsekwencjami niedoboru żelaza są cienkie, łamliwe włosy oraz postępujące wypadanie. Znajduję się w produktach zwierzęcych (żelazo w największym stopniu przyswajale), żółtkach jaj, produktach z pełnego ziarna, warzywach zielonych, boćwinie, burakach, suszonych owocach i warzywach. Przyswajalność żelaza zwiększa witamina C oraz produkty białkowe bogate w histydynę i lizynę tj. mięso, drób, ryby.
 
Miedź
 
Wpływa na strukturę włosów. Niedobór tego pierwiastka prowadzi do odbarwienia i zmian strukturalnych włosów. Znajduję się w wątrobie, zielonych warzywach liściastych, produktach zbożowych z pełnego ziarna, ostrygach, orzechach, niektórych rybach, nasionach roślin strączkowych, migdałach.
 
Selen
 
Antyoksydant, mający wpływ na kondycje włosów. Znajduje się w rybach i owocach morza, produktach zbożowych, nasionach roślin strączkowych, jajkach, cebuli, czosnku, drobiu, wątrobie, nasionach słonecznika. Przyswajanie selenu jest ograniczane przez cukier, dlatego osoby lubiące słodycze, często cierpią na jego niedobór. Najlepiej dostarczać selen wraz z witaminą A, C i E.
 
uroda
 
Regeneracja włosów trwa bardzo długo i efektów nie można spodziewać się automatycznie po zmianie diety. Jednak podczas zaobserwowania nadmiernego wypadania włosów warto najpierw udać się do lekarza i zrobić badania na zawartość witaminy A, cynku, żelaza, miedzi, gdyż tylko wtedy będziemy wiedzieć czego naszemu organizmowi brakuje. Bezmyślna suplementacja jest bez sensu, gdyż nadmiar składników mineralnych oraz witamin jest również szkodliwa dla zdrowia, natomiast wyłącznie pielęgnacja zewnętrzna włosów to tylko “kropla w morzu ich potrzeb”:) 
 
 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *