Składniki:
Papryka zielona 2 średnie sztuki (ok. 200 g)
Kasza gryczana prażona 60 g (na sucho)
Soczewica zielona 60 g (na sucho)
Czosnek 2 małe ząbki
Ser żółty 60 g
Rukola 20 listków
Bazylia, sól, pieprz, papryka ostra
Wykonanie:
Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
Kasze gryczaną i soczewicę ugotować na pół twardo w osolonej wodzie.
Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W misce wymieszać ugotowaną kaszę gryczaną, soczewicę, czosnek i przyprawy (bazylia, sól, pieprz, ostra papryka).
Połówki papryki wypełnić farszem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (ok. 180 C) i piec około 20-25 minut.
Wierzch udekorować rukolą.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W misce wymieszać ugotowaną kaszę gryczaną, soczewicę, czosnek i przyprawy (bazylia, sól, pieprz, ostra papryka).
Połówki papryki wypełnić farszem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (ok. 180 C) i piec około 20-25 minut.
Wierzch udekorować rukolą.
Porcja dla 2 osób
Czas wykonania: ok. 45 minut
Wartość odżywcza w porcji produktu (ok. 220 g, 2 połówki papryki faszerowanej):
Wartość energetyczna: 292,1 kcal
Białko: 19,6 g
Tłuszcz:8,2 g
Węglowodany:40,9 g
Błonnik: 5,3 g