zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Proste ciastka owsiane

Proste ciastka owsiane

Płatki owsiane są nieodłącznym elementem mojego jadłospisu. W mojej kuchni są obecne praktycznie codziennie. Ostro pilnuje, aby nigdy ich nie brakowało. Dlaczego? Ponieważ są bardzo cenne dla organizmu. Zawierają składniki mineralne- magnez, żelazo, wapń, fosfor, krzem, witaminy- z grupy B i E oraz błonnika, do którego należą cenne beta-glukany. Dokładniej o właściwościach ziaren owsa pisałam tutaj 🙂

Lubie słodycze, a kto nie lubi? Staram się ich nie kupować, ale robić samodzielnie w zdrowszej wersji. Co nie zawsze oznacza, że mniej kalorycznej! Mój synek nie daje mi dużo czasu na zabawy w kuchni. W związku z tym “moje” zdrowe słodycze muszą być łatwe i szybkie w przygotowaniu. Myślę, że dla większości doba ma stanowczo za mało godzin 🙂

Stąd ten przepis:) Szybki, przyjemny, nie wyczerpujący. Pyszne ciastka owsiane, które możesz włożyć do słoiczka i sięgnąć po nie jak tylko najdzie Cię ochota na słodkie!

Ciastka owsiane

Składniki:

  • Szklanka płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 1 banan
  • garść suszonych daktyli
  • garść suszonej żurawiny
  • łyżka oleju kokosowego
  • przyprawy: cynamon, kardamon, imbir
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Daktyle zalać wodą i odstawić na 10-20 minut.
  2. Banana zmiksować na gładką masę. Dodać sól, olej i daktyle, dalej miksować.
  3. Do masy dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  4. Ciasto odstawić, aż płatki owsiane zwiążą całą wodę.
  5. Z masy formować kulki, a następnie je spłaszczyć. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
  6. Ciastka piec w nagrzanym piekarniku do 180 C około 15 minut.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *