Piernik z pomidorów…. czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak! Gdy pierwszy raz zrobiłam ten piernik, zawiozłam go do rodziców, którzy są smakoszami słodkości. Pytając się co wyczuwają, odpowiedzieli, że nie wiedzą o co mi chodzi. W końcu pienik jak piernik:) Statystyki wciąż pokazują, że jemy za mało warzyw. Może czas aby w końcu to zmienić i zacząć przemycać warzywa chociażby w formie słodkich deserów?
Dzięki obecności pomidorów, piernik jest bogatym źródłem potasu, o którego istotnej roli w organizmie znajdziesz tutaj. Ponadto ciasto dostarcza witaminy E, niacyny, magnezu, fosforu oraz błonnika.
Piernik z pomidorów to nie tylko zdrowa alternatywa świątecznych wypieków. Świetnie sprawdzi się również na co dzień.
Piernik z pomidorów
Składniki:
- 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
- 1 banan
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 0,5 szklanki ksylitolu
- 2 szklanki maki owsianej
- 1,5 łyżki przyprawy piernikowej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- Pół słoika powidła śliwkowego
Wykonanie:
- Pomidory, banan, olej i ksylitol zmiksować przy użyciu blendera na gładką masę.
- Do masy dodać pozostałe składniki, oprócz powidła i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Keksówkę o wymiarach 27-33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, po czym wypełnić ciastem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok 50 minut.
- Ciasto po ostygnięciu przełożyć powidłem śliwkowym.
Porcja dla 7 osób
Wartość odżywcza w porcji 150 g:
Wartość energetyczna: 392,4 kcal
Białko: 7,6 g
Tłuszcz: 19,8 g
Węglowodany: 63,4 g
Błonnik: 3,6 g
IG: 50
WW: 6,0
WBT: 2,1
Nigdy nie pomyślałabym, że można zrobić piernik z pomidorów! Świetny przepis.
Pozdrawiam,
Justyna
🙂 Jest super, naprawdę polecam !