Święta Wielkanocne to jajka, mazurki i oczywiście babki. W tym roku na moim stole gości Wielkanocna babka z migdałami z lekką nutką pomarańczy, polana gorzką czekoladą. Jak zwykle w deserach musiałam przemycić coś zdrowego, tym razem są to otręby owsiane, które są przede wszystkim źródłem błonnika. Prawdziwa gorzka czekolada, jako naturalny afrodyzjak, nadaje jej nieskazitelnego smaku, a naszemu organizmowi dostarcza dużych ilości magnezu, cennego dla naszego serca.
Wielkanocna babka z migdałami
Składniki:
- 100 g zmielonych migdałów,
- 5 jaj kurzych,
- 100 g roztopionego masła,
- 70 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- Skórka z połowy pomarańczy,
- 100 g mąki pszennej tortowej,
- 3 łyżki otrąb owsianych,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- szczypta soli,
- bułka tarta,
- masło.
Wykonanie:
- Przygotować formę na babkę. W tym celu należy ją dokładnie nasmarować masłem oraz posypać bułką tartą.
- Żółtka oddzielić od białek.
- Zmielone migdały wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, roztopionym masłem, żółtkami, otrębami oraz startą skórką z połowy pomarańczy.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po czym połączyć ją z pozostałymi składnikami, delikatnie i dokładnie mieszając drewnianą łyżką.
- Ciasto wylać do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ( 180 C) przez około 25-30 minut.
- Upieczoną babkę pozostawić do wystygnięcia, po czym delikatnie wyłożyć ją z formy.
- Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią babkę.
Czas wykonania: około 45-50 minut
Porcja: 1 kawałek waży około 50 g
Wartość odżywcza w kawałku ciasta ( ok. 50 g):
Wartość energetyczna: 180,5 kcal
Białko: 4 g
Węglowodany ogółem: 15 g
Tłuszcz: 12 g
Błonnik: 1 g