Owies jest bogactwem składników mineralnych, witamin i błonnika. Powinien zajmować ważne miejsce w naszej codziennej diecie. Przeważnie sięgamy po niego w formie płatków owsianych, które wykorzystujemy do przygotowania porannej owsianki. Jednak na rynku obecna jest także nie popularna kasza owsiana. Dziś propozycja na płatki owsiane w formie obiadowej jako kluski.
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam tradycyjną Polską kuchnię, choć na co dzień nie sięgam po nią zbyt często. Niestety nie umiem robić gołąbków, pierogów czy klusków śląskich tzw. kopytek. Są to potrawy wysokokaloryczne. Kluski z płatków owsianych, które odkryłam kilka dni temu to świetna, zdrowa i pożywana alternatywa pospolitych kopytek:)
Kluski z płatków owsianych
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- szklanka mleka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka masła
- 1 jajko
- Sól
Wykonanie:
W garnku umieścić masło, mleko i płatki. Gotować na wolnym ogniu ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby nie przypalić płatków. Garnek odstawić do ostygnięcia. Płatki owsiane powinny porządnie napęcznieć.
Do ostudzonych płatków dodać jajko i sól. Dokładnie wymieszać.
W garnku zagotować osoloną wodę. W trakcie wrzenia, uformowane, podłużne kluski kłaść przy pomocy łyżki na wrzątek. Gotowe kluski wypłyną na wierzch. Kluski zbierać za pomocą durszlaka.
Porcja dla 4 osób
Czas wykonania ok. 30 minut
Propozycja podania: jako dodatek do mięsa lub w wersji słodkiej- z owocami, polane sosem owocowym.
Wartość odżywcza w porcji klusek ( oj. 125 g):
Wartość energetyczna: 187 kcal
Białko: 7 g
Węglowodany: 23 g
Tłuszcz: 9 g
Błonnik: 2 g