zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Sernikowe muffiny

Sernikowe muffiny

Uwielbiam różnego rodzaju muffiny jako formę deseru do kawy, ale jeszcze bardziej sernik. Sernik to ciasto bez wyrzutów sumienia. Pełny białka, niezwykle syty. Stąd też pomysł na sernikowe muffiny, z minimalnym dodatkiem cukru, udekorowany owocami. Nie sposób się im oprzeć!

 

Składniki:

Ser twarogowy 1 kg

Budyń śmietankowy 1 opakowanie

Cukier 0,5 szklanki

Jajka 6 sztuk

Granat 1 sztuka

Banan 1 sztuka

Kiwi 1 sztuka

Sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nagrzać piekarnik do ok. 150 C.

Do miski włożyć ser. Dodać cukier, budyń i jajka. Wszystko razem dokładnie zmiksować.

Masę serową umieścić w papilotach, po czym piec około 30 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika, aby ciasto za bardzo nie opadło.

Owoce umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać i skropić sokiem z połowy cytryny. Umieścić na wierzchu serowych muffinek.

Z podanej proporcji wychodzi ok. 18 muffinek

Wartość odżywcza 1 muffiny (ok. 90 g):

Wartość energetyczna: 97,7 kcal

Węglowodany: 8,6 g

Tłuszcz: 1,7 g

Białko: 12 g

Błonnik: 0,3 g



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *