Co jeść zimową porą? Przedstawiam przykładowy jadłospis 1800 kcal na zimę! Wykorzystałam w nim sezonowe produkty! Znajdziesz w nim warzywa korzeniowe, owoce cytrusowe i rozgrzewające przyprawy jak imbir czy cynamon!
Pamiętaj! Jadłospis jest wyłącznie przykładowy. Jadłospis powinien być indywidualnie dostosowany do danej osoby.
Jadłospis nie zawiera płynów! Pij minimum 2 l wody dziennie najlepiej wysoko zmineralizowanej. Nie sięgaj po słodkie napoje. Pij wyłącznie czarną kawę i herbatę bez dodatku cukru.
Przed śniadaniem wypij letnią wodę z imbirem, łyżeczką naturalnego miodu i sokiem z cytryny!
Śniadanie
Omlet biszkoptowy z makiem
- 2 jaja kurze klasy M
- 1 lekko czubata łyżka mąki ryżowej
- 2 łyżeczki maku
- szczypta soli
- pół łyżeczki oleju kokosowego
- 3 małe sztuki kiwi
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka syropu daktylowego
Sposób przygotowania:
- Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do białek dodać żółtka, mąkę i mak. Zmiksować na gładką masę.
- Na patelni rozpuścić olej kokosowy.
- Na patelnię wylać masę i obsmażyć na wolnym ogniu z dwóch stron.
- Omlet polać jogurtem naturalnym i syropem daktylowym. Spożyć w towarzystwie plastrów kiwi.
II Śniadanie
Surówka z marchwi i pomarańczy
- 1 sztuka marchwi
- 1 sztuka pomarańczy
- Sok z 1 łyżki cytryny
- łyżka nasion słonecznika
Sposób przygotowania:
- Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Pomarańcze obrać i pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszać.
Obiad
Indyk z ryżem i warzywami
- Mięso z piersi indyka 150 g
- 50 g ryżu białego basmati ( na surowo)
- 100 g brokuła
- 100 g kalafiora
- 1 sztuka buraka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- Przyprawy: sól, pieprz, curry, bazylia, majeranek
Przygotowanie:
- Mięso z indyka umyć, pokroić w kostkę. Wymieszać z przepuszczonym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, curry i majerankiem. Gotować na parze wraz z warzywami, posypanymi solą, pieprzem i bazylią.
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Wszystkie składniki wymieszać.
Podwieczorek
Smoothie z awokado
- Pół sztuki awokado
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- garść świeżego szpinaku
- pół łyżeczki miodu
- 1 sztuka jabłka
- Woda według preferencji
Wykonanie:
- Wszystkie zmiksować w blenderze. Dodać wody i dalej miksować.
Kolacja
Kasza jaglana z morelami i bananem
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 1 średni banan
- 5 sztuk suszonych moreli
- szczypta cynamonu
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną ugotować na wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Dodać pokrojonego w kostkę banana i suszone morele.
- Całość posyp cynamonem.
Podsumowanie:
Kcal 1798,4 kcal
Białko 18 %
Tłuszcz 27,4 %
Węglowodany 54,6%
Błonnik 39,7 g