Przykładowy jadłospis 1800 kcal na zimę!

Przykładowy jadłospis 1800 kcal na zimę!

Co jeść zimową porą? Przedstawiam przykładowy jadłospis 1800 kcal na zimę! Wykorzystałam w nim sezonowe produkty! Znajdziesz w nim warzywa korzeniowe, owoce cytrusowe i rozgrzewające przyprawy jak imbir czy cynamon!

Pamiętaj! Jadłospis jest wyłącznie przykładowy. Jadłospis powinien być indywidualnie dostosowany do danej osoby.

Jadłospis nie zawiera płynów! Pij minimum 2 l wody dziennie najlepiej wysoko zmineralizowanej. Nie sięgaj po słodkie napoje. Pij wyłącznie czarną kawę i herbatę bez dodatku cukru.

Przed śniadaniem wypij letnią wodę z imbirem, łyżeczką naturalnego miodu i sokiem z cytryny!

Śniadanie

Omlet biszkoptowy z makiem

  • 2 jaja kurze klasy M
  • 1 lekko czubata łyżka mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki maku
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki oleju kokosowego
  • 3 małe sztuki kiwi
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka syropu daktylowego

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Do białek dodać żółtka, mąkę i mak. Zmiksować na gładką masę.
  3. Na patelni rozpuścić olej kokosowy.
  4. Na patelnię wylać masę i obsmażyć na wolnym ogniu z dwóch stron.
  5. Omlet polać jogurtem naturalnym i syropem daktylowym. Spożyć w towarzystwie plastrów kiwi.

II Śniadanie

Surówka z marchwi i pomarańczy

  • 1 sztuka marchwi
  • 1 sztuka pomarańczy
  • Sok z 1 łyżki cytryny
  • łyżka nasion słonecznika

Sposób przygotowania:

  1. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Pomarańcze obrać i pokroić w kostkę.
  3. Wszystkie składniki wymieszać.

Obiad

Indyk z ryżem i warzywami

  • Mięso z piersi indyka 150 g
  • 50 g ryżu białego basmati ( na surowo)
  • 100 g brokuła
  • 100 g kalafiora
  • 1 sztuka buraka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, curry, bazylia, majeranek

Przygotowanie:

  1. Mięso z indyka umyć, pokroić w kostkę. Wymieszać z przepuszczonym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, curry i majerankiem. Gotować na parze wraz z warzywami, posypanymi solą, pieprzem i bazylią.
  2. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  3. Wszystkie składniki wymieszać.

Podwieczorek

Smoothie z awokado

  • Pół sztuki awokado
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • garść świeżego szpinaku
  • pół łyżeczki miodu
  • 1 sztuka jabłka
  • Woda według preferencji

Wykonanie:

  1. Wszystkie zmiksować w blenderze. Dodać wody i dalej miksować.

Kolacja

Kasza jaglana z morelami i bananem

  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 średni banan
  • 5 sztuk suszonych moreli
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotować na wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  2. Dodać pokrojonego w kostkę banana i suszone morele.
  3. Całość posyp cynamonem.

Podsumowanie:

Kcal 1798,4 kcal
Białko 18 %
Tłuszcz 27,4 %
Węglowodany 54,6%
Błonnik 39,7 g