Tego smakowitego i niezwykle ciekawego chlebka nie wymyśliłam sama. Zainspirował mnie przepis jadłonomi. Autorka nazwała go “chlebem zmieniającym życie” i tym mnie przekonała 🙂 Jednak nie mając wszystkich składników zdecydowałam, że przepis zmodyfikuje na swój własny sposób. I tak właśnie powstał chleb z nasion w wersji Angie.
Chleb zachwyca przede wszystkim swą odmiennością oraz bogatym składem. Jest bez mąki! Składa się jedynie z płatków, siemienia lnianego i pestek dyni. Dzięki temu jest bogaty w takie składniki jak magnez, żelazo, potas, fosfor, witamina B3 oraz przeciwutleniacze -beta-karoten (prowitamina A) i witamina E.
Wypróbuj go koniecznie, a zobaczysz, ze się w nim zakochasz! Łatwy w przygotowaniu, pyszny i zdrowy 🙂
Chleb z nasion
Składniki:
- 1 szklanka pestek dyni
- 3/4 szklanki siemienia lnianego w całości
- 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego
- 0,5 szklanki płatków migdałowych
- 5 łyżek płatków jaglanych
- 5 łyżek płatków ryżowych
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżeczki soli
- 5 łyżek oleju kokosowego
- łyżka miodu
- 1,5 szklanki letniej wody
Wykonanie:
- Składniki suche wymieszać.
- W wodzie rozpuścić sól, olej i miód. Dodać do składników suchych i dokładnie wymieszać.
- Masę umieścić w keksówce wyścielonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem. Odstawić do całkowitego wchłonięcia wody.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 50-60 minut.
- Zjeść po ostygnięciu.
Wartość odżywcza w 1 kromce (ok. 60 g):
Wartość energetyczna: 202,1 kcal
Białko: 5,5 g
Tłuszcz: 15,2 g
Węglowodany ogółem: 13,3 g
Błonnik: 1,3 g
W tym tygodniu jeszcze zrobię, pyszota ????
Bardzo lubię taki chleb, nie przypuszczałam, że zrobienie go jest w sumie takie proste… super! 🙂