zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Pomysł na kokilki

Pomysł na kokilki

W kokilkach zakochałam się jakiś rok temu. To szybki i łatwy pomysł na kolację czy śniadanie. Dodam, że może być również bardzo zdrowy i pożywny, w zależności co do kokilka włożymy. Uwielbiam wymyślać coraz to nowe kompozycje składników. To świetna zabawa 😀 Przygotowując taki posiłek, możemy użyć wszystkiego, od jaj, ryb czy mięsa po pełnoziarniste produkty zbożowe- ryż, kasze. Może być na słodko, ale również na ostro. Zapieczone z serem mozzarella smakują wybornie. Oto moje 3 różne pomysły na kokilki:)

Mój pomysł na kokilki?

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Składniki:

  • 2 jaja kurze
  • Garść świeżego szpinaku
  • Pół sera mozzarella
  • 3 suszone pomidory
  • Sól, pieprz
  • Zioła prowansalskie

Wykonanie:

  • Jajka roztrzepać w misce z przyprawami.
  • Szpinak i pomidory pokroić na mniejsze części. Ser mozzarella pokroić w kostkę.
  • Wszystkie składniki wymieszać razem i wypełnić nimi 2 kokilki.
  • Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut.

Porcja dla dwóch osób

Wartość odżywcza w jednym kokilku:
Wartość energetyczna: 208,8 kcal
Białko: 13,4 g
Tłuszcz: 14,8 g
Węglowodany ogółem: 8,0 g
Błonnik: 2,0 g

Jajka powinny ( a może ktoś już je tak zakwalifikował) należeć do tzw. superfoods. Dlaczego? Białko kurze to białko pełnowartościowe, o najlepszym składzie aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie może syntezować, a są niezbędne do prawidłowego jego funkcjonowania. Żółtko to bowiem skarbnica witamin i składników mineralnych. W tym małym kokilku zawarte są spore ilości wapnia, żelaza, fosforu, potasu, magnezu, cynku, witamin z grupy B, witaminy A oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Tak wiele w tak małej objętości! Jest to świetna propozycja na białkowo-tłuszczowe śniadanie.

Ryż z łososiem wędzonym

 

Składniki:

  • 4 łyżki ryżu basmati
  • 5 łyżeczek pietruszki
  • 50 g łososia wędzonego
  • Ser mozzarella
  • Pół łyżeczki curry
  • Oregano
  • Tymianek
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

  • Ryż ugotować „ Al dente”.
  • Ugotowany ryż wymieszać z przyprawami, pokrojonym w kostkę łososiem i pietruszką.
  • Farsz umieścić w kokilkach. Na wierzchu ułożyć w plastry ser mozzarella.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 minut.

Porcja dla dwóch osób

Wartość odżywcza w jednym kokilku:
Wartość energetyczna: 316,6 kcal
Białko: 18,7 g
Tłuszcz: 13,8 g
Węglowodany ogółem: 30,2 g
Błonnik: 1,3 g

Ryż z łososiem to moja ulubiona pozycja ze wszystkich. Intensywny smak łososia góruje w smakowitości całego dania. Dzięki łososiowi dostarczamy jodu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto danie charakteryzuje się wysoką zawartością wapnia, fosforu, miedzi, cynku oraz witamin A, E i B1. Witamina E to naturalny przeciwutleniacz, zwalczający nadmiar szkodliwych wolnych rodników. Związkom przeciwutleniającym przypisuje się m.in. właściwości antynowotworowe, dlatego warto wprowadzać je jak najczęściej do jadłospisu.

Kasza gryczana z warzywami

Składniki:

  • Kasza gryczana 6 łyżek
  • 1/4 sztuki brokuła
  • 6 suszonych pomidorów w oliwie
  • ser mozzarella
  • sól pieprz, zioła prowansalskie.

Wykonanie:

  • Brokuła podzielić na różyczki i sparzyć.
  • Kaszę gryczaną ugotować w małej ilości wody, tak aby ostatecznie wchłonęła całą jej ilość.
  • Do kaszy dodać przyprawy, pokrojone w mniejsze części różyczki brokuła i suszone pomidory.
  • Farsz umieścić w kokilkach. Na wierzchu ułożyć plastry sera mozzarella.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.

Porcja dla dwóch osób

Wartość odżywcza w jednym kokilku:
Wartość energetyczna: 467,6 kcal
Białko: 21,5 g
Tłuszcz: 21,7 g
Węglowodany ogółem: 54,2 g
Błonnik: 7,7 g

Ten pomysł na kokilek jest oryginalny bo z kaszą gryczaną paloną, której smak jest bardzo specyficzny. Wiem, że nie każdy za nią przepada. Jednak jest bardzo zdrowa i pożywna, szczególnie ze względu na wysoką zawartość witamin z gr. B, magnezu i cynku. W kompozycji z brokułem i suszonymi pomidorami smakuje jeszcze lepiej. Danie dostarcza  również kwasu foliowego, fosforu, miedzi i potasu.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *