zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Ciasto malinowe

Ciasto malinowe

Lubie słodycze, czy ty też? Pewnie tak, bo kto nie lubi:)  Niestety nie bez powodu cukier nazwany jest “białą śmiercią“. Należy go bezwzględnie unikać !

Jednakże można przygotowywać alternatywne, domowe, zdrowe desery:) Dziś przedstawiam Wam pyszne ciasto malinowe. W końcu sezon na maliny wciąż trwa! Dzięki zastosowaniu ksylitolu zamiast cukru, ciasto to charakteryzuje się niską kalorycznością oraz niskim indeksem glikemicznym. Ponadto dostarcza nam składników mineralnych tj. wapń, fosfor, potas, magnez.

Maliny to nie tylko owoce o nieskazitelnym smaku. Są bowiem owocami posiadającymi właściwości prozdrowotne. A mianowicie:

  • są niskokaloryczne ( 100 g dostarcza jedynie 30 kcal), dzięki czemu przeciwdziałają rozwojowi nadwagi i otyłości,
  • zawierają antyoksydanty tj. witamina C, zeaksantyna, luteina i beta-karoten, odpowiedzialnych za zwalczanie w organizmie wolnych rodników. Wpływają tym samym na profilaktykę wielu chorób cywilizacyjnych m.in. chorób nowotworowych!
  • dzięki sporej zawartości minerałów( głównie wapń i potas) oraz witamin ( z gr. B, E, A, K) korzystnie oddziaływują na wiele układów w organizmie jak układ krwionośny, nerwowy, kostny, mięśniowy…

 

Ciasto malinowe

Składniki:

  • 50 g mąki owsianej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 30 g ksylitolu
  • 180 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 jaja kurze
  • szklanka malin
  • 25 g gorzkiej czekolady 85%
  • 10 g oleju kokosowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • Formę o rozmiarach 25×12 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Żółtka, olej, jogurt i ksylitol zmiksować. Dodać mąki i proszek do pieczenia. Po czym dokładnie wymieszać.
  • Z białek ubić sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Dodać do reszty składników, delikatnie i dokładnie wymieszać.
  • Na koniec dodać maliny i drobno pokrojoną gorzką czekoladę. Wymieszać.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C około 20 minut.

Porcja to około 50 g

Czas wykonania: ok. 40 minut

Wartość odżywcza w kawałku ( ok. 50 g):
Wartość energetyczna: 74 kcal
Białko: 3 g
Węglowodany ogółem: 11 g
Tłuszcz: 3 g
Błonnik: 1 g



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *