Domowe pesto bazyliowe, wykonane na świeżo, to bogactwo tego co najlepsze. Obecna jest w nim bowiem spora ilość potasu, fosforu, magnezu, wapnia, witaminy A, C oraz kwasu foliowego. Nie dość, że bardzo łatwe do zrobienia to w dodatku mega szybkie! Nawet najgorszemu “kucharzowi” wyjdzie pysznie i zdrowo! Stanowi świetny, wegetariański dodatek do kanapek czy makaronów.
Bazylia jest rośliną tropikalną wywodzącą się z terenów Południowo i Środkowo-Wschodniej Azji oraz Afryki. Jej uprawy można znaleźć również w rejonach morza Śródziemnego. Znana i stosowana jako środek kosmetyczny i leczniczy od tysięcy lat. Pierwsze doniesienia o jej leczniczych właściwościach opisał Hipokrates.
Bazylia to bogactwo wielu cennych dla człowieka składników jak chociażby witamina C, E, prowitamina A, ryboflawina, rutyna, pirydoksyna, wapń, żelazo, fosfor, potas magnez, mangan, cynk . Zawiera szereg związków antyoksydacyjnych, zwalczających wolne rodniki. Swój intensywny aromatyczny zapach zawdzięcza obecności w jej składzie olejków lotnych o nazwie linalol, eugenol.
Dzięki tak bogatemu składowi, bazylia wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych m.in.:
- przyspiesza proces trawienia pokarmów,
- zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, wspierając trawienie białek,
- wspomaga apetyt,
- zwiększa przyswajanie składników odżywczych,
- działa przeciwbakteryjnie, przeciwwymiotnie,przeciwwirusowo oraz przeciwutleniająco,
- przeciwdziała biegunce,
- obniża stężenie glukozy we krwi,
- obniża stężenie lipidów we krwi,
- wzmacnia mięsień sercowy
- działa uspokajająco,
- poprawia nastrój,
- zmniejsza bezsenność,
- zmniejsza gorączkę,
Bazylia powinna być obowiązkowo obecna w każdej kuchni. Używajmy jej codziennie. Nie tylko w formie suszu, ale przede wszystkim w formie świeżej. Bazylię bowiem w łatwy sposób można wyhodować w domowym zaciszu lub już gotową kupić w każdym supermarkecie:)
Pesto bazyliowe
Składniki:
- pączek świeżej bazyli
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych
- 5 łyżek startej mozzarelli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
- Wszystkie składniki zmiksować przy użyciu blendera.
Propozycja podania: z makaronem, jako dodatek do pieczywa lub wafli ryżowych.
Wartość energetyczna w 100 g pesto:
Wartość energetyczna: 301kcal
Białko: 12 g
Węglowodany ogółem: 8 g
Tłuszcz: 27 g
Błonnik:3 g