Uwielbiam zupy, jednak nie lubię poświęcać dużej ilości czasu na ich wykonanie. W mojej kuchni najczęściej królują zupy krem, których zrobienie zajmuje mi maksymalnie 40 minut. Do ich wykonania nie używam tłustych mięs, zasmażek, gotowych przypraw, bogatych w glutaminian sodu i ogrom innej chemii. Proste zupy, można by rzec ” przeciery warzywne” są lekkostrawne, niskokaloryczne i jakże przepyszne. Dziś propozycja na bardzo aromatyczną i rozgrzewającą zupę krem z kalafiora.
Ten biały krem obfituje w tiaminę (witamina B1), ryboflawinę (witaminę B2), miedź, fosfor oraz cynk.
Zupa kalafiorowa krem
Składniki:
- 1 sztuka kalafiora
- 1 duża cebula
- 1,5 l wody
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 sztuki liścia laurowego
- Ziele angielskie
- Szczypta curry
Wykonanie:
- Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce.
- W garnku rozpuścić olej kokosowy, a następnie dodać cebulę. Cebulę smażyć ok. 5 minut.
- Kalafior podzielić na różyczki. Dodać do cebuli i smażyć jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając.
- Do garnka wlać 1,5 l wrzątku. Gotować do czasu zmięknięcia brokuła. Po czym zmiksować na krem przy użyciu blendera.
- Przyprawić do smaku.
Porcja (ok. 400g) dla 7 osób
Czas wykonania: 30-40 minut.
Propozycja podania: zupę krem można spożywać z dodatkiem grzanek, nasion dyni, słonecznika, świeżego pieczywa lub serem mozzarella.
Wartość odżywcza w porcji zupy:
Wartość energetyczna: 65 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcz: 4 g
Węglowodany: 8 g
Błonnik: 3 g