Sałatka z roszponki

Sałatka z roszponki

Nie masz pomysłu na sałatkę? Lekka, pożywna sałatka z roszponki z nutką świeżego szczypiorku to zawsze dobra propozycja, chociażby na lunch czy kolację.

Sałatka z roszponki

Składniki:

  • 100 g roszponki
  • 150 g sera feta
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 1 ogórek
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ser feta pokroić w kostkę. Pomidora i ogórki umyć. Ogórki pokroić w plastry, pomidorki pokroić na połówki. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Roszponkę wrzucić do salaterki, dodać ser i pokrojone warzywa.
Przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w szklance, dokładnie wymieszać.
Sałatkę polać sosem i delikatnie wymieszać.

Porcja dla 3 osób.

Wykonanie: ok. 20 minut

Propozycja podania: ze świeżym pieczywem, grzankami lub waflami ryżowymi.

Wartość odżywcza w porcji sałatki ( ok. 220 g):

Wartość energetyczna: 163 kcal
Białko: 9 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 7 g
Błonnik: 2 g


Related Posts

Chleb z nasion

Chleb z nasion

Tego smakowitego i niezwykle ciekawego chlebka nie wymyśliłam sama. Zainspirował mnie przepis jadłonomi. Autorka nazwała go “chlebem zmieniającym życie” i tym mnie przekonała 🙂 Jednak nie mając wszystkich składników zdecydowałam, że przepis zmodyfikuje na swój własny sposób. I tak właśnie powstał chleb z nasion w […]

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Awokado to owoc powszechnie dostępny w dużych hipermarketach, jak również małych osiedlowych warzywniakach. Początkowo trudno było mi się do niego przekonać, ze względu na ( według mnie ) mdły smak i zapach. Gdy zaczęłam poszerzać wiedzę na jego temat, wiedziałam, że muszę go polubić. I […]