Obecność ryb w codziennej diecie jest bardzo ważna. To one dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których nasz organizm nie potrafi sam syntezować, a są one warunkiem zdrowia i prawidłowego funkcjonowania. Ryba nie musi być podawana tylko i wyłącznie w postaci smażonej na głębokim tłuszczu, w pszennej panierce, jako drugie danie piątkowego obiadu. Jedzmy ją zdecydowanie częściej pod różnymi postaciami. Może jako dodatek do sałatki?
Sałatka z wędzonym łososiem
Składniki:
- 2 garści mieszanki sałat
- 100 g wędzonego łososia
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 60 g prażonych pestek dyni
- 1 duży pomidor
Sos:
- 4 łyżki jogurty naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz
Wykonanie:
- Przygotować sos. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Łososia pokroić w paski, pomidora umyć i pokroić w półksiężyce. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z sosem.
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja ( ok. 240 g ) dla 3 osób
Wartość odżywcza w porcji sałatki:
Wartość energetyczna: 297 kcal
Białko: 16,8 g
Tłuszcz: 14,4 g
Węglowodany ogółem: 9,1 g
Błonnik: 2,0 g