Ryż i jego właściwości!

Ryż i jego właściwości!
W Polsce największą popularnością cieszy się ryż biały. Świetnie pasuje do dań mięsnych, tradycyjnych gołąbków, a nawet zup. Jakie rodzaje ryżu, oprócz białego możemy spotkać na sklepowych półkach?? Jaki ryż wybierać?? Jakie właściwości wykazuje?

Ryż- skąd się w ogóle wziął?

Ryż jest to rodzaj zbóż, należący do rodziny Wiechlinowatych. Jest  jedną z najstarszych roślin uprawnych, a pierwsze wzmianki o ryżu sięgają 2800 lat pne w Chinach. Stanowi podstawę diety wielu populacji na świecie, a szczególnie zamieszkałych na dalekim wschodzie. Uprawiany jest w klimacie ciepłym.
Istnieje wiele odmian ryżu, które różnią się między sobą przede wszystkim kształtem ziarna oraz zawartością skrobi. Ze względu na kształt wyróżnia się ryż długoziarnisty, średnioziarnisty oraz krótko ziarnisty. Natomiast jeśli chodzi o metody przetwarzania ryżu, wyróżniamy ryż biały i brązowy.
Odmiany ryżu

Najbardziej popularne odmiany ryżu to:
  • ryż długoziarnisty – uprawiany w południowo-wschodniej Azji. Charakteryzuje się jasnymi i podłużnymi ziarnami. Zawiera niewielką ilość skrobi, co wpływa na strukturę ziaren po ugotowaniu, które są sypkie i łatwe do odcedzenia. Przykład: ryż basmati
  • ryż średnioziarnisty, którego ziarna są długości 2-3 razy większej niż ich szerokość. Jest bardziej wilgotny i sypki w porównaniu do ryżu długoziarnistego, ale równie delikatny w smaku np. ryż jaśminowy– uprawiany w Tajlandii. Charakteryzuje się delikatnym, lekko jaśminowym aromatem. Ze względu na fakt, iż zawiera więcej skrobi, jest bardziej kleisty po ugotowaniu. Stosowany głównie w kuchni orientalnej.
  • Ryż krótko ziarnisty jest ryżem wykorzystywanym podczas przygotowywania sushi. Jego ziarna są małe i okrągłe. Zawiera dużo skrobi, przez co po ugotowaniu ma konsystencję kleistą. Bardzo dobrze chłonie wodę.

 

Jak powstaje ryż?


Proces produkcji ryżu zaczyna się od zbioru surowca z pól uprawnych. Nie obłuskane, całe ziarna ryżu są następnie poddane procesowi obłuskiwania, w którego wyniku otrzymujemy ryż brązowy. Aby otrzymać ryż biały, ryż brązowy poddawany jest polerowaniu. Podczas polerowania,  z ziarna usunięta zostaje zewnętrzna warstwa otrąb (owocni), która ma ciemniejszy kolor, którym charakteryzuje się właśnie ryż brązowy.

Przed polerowaniem, ziarna ryżu mogą być poddane parzeniu, które polega na poddawaniu ryżu działaniu pary pod zmniejszonym ciśnieniu, moczeniu w ciepłej wodzie    =(56 C) przez ok. 5 godzin, a następnie suszeniu. Proces ten zmniejsza utratę składników odżywczych podczas polerowania ziarna, a cenne witaminy z grupy B, znajdujące się w zewnętrznej warstwie otrąb transportowane są w głąb ziarna. Parzenie ma też wadę, gdyż zmniejsza strawność białka o około 10-15 %.

Warto jeść ryż brązowy!



Ryż brązowy, ze względu na to, iż jest ryżem najmniej przetworzonym, posiada wiele wartościowych składników odżywczych jak witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Negatywną cechą w porównaniu do ryżu białego jest potrzeba długiego czasu gotowania ok. 30-40 min.

Ryż biały- unikaj!


Ryż biały jest to najmniej wartościowy ryż, pod względem wartości odżywczych. Jest łagodniejszy w smaku niż ryż brązowy i gotuje się o wiele krócej ok. 10-15 min. Bogatszy w składniki odżywcze jest ryż paraboiled, który charakteryzuje się lekko żółtawą barwą.

Ryż i jego właściwości!?


Ryż jest ubogi w tłuszcz, cholesterol, natomiast bogaty w skrobie i cenne składniki odżywcze (ryż brązowy). Jest świetnym źródłem energii, ponieważ zawiera dużo węglowodanów. Zawiera w swoim składzie szeroką gamę składników odżywczych m.in. potas, pomagający w redukcji toksyn, fosfor, magnez, witaminy z gr. B, w tym szczególnie niacyna.

Jaki ryż kupować?

 

To proste- ryż brązowy, gdyż zawiera najwięcej składników mineralnych i witamin oraz błonnik pokarmowy, a więc wszystko to czego Nasz organizm potrzebuje by być silnym, pięknym i zdrowym!!!:)))


Related Posts

Chleb z nasion

Chleb z nasion

Tego smakowitego i niezwykle ciekawego chlebka nie wymyśliłam sama. Zainspirował mnie przepis jadłonomi. Autorka nazwała go “chlebem zmieniającym życie” i tym mnie przekonała 🙂 Jednak nie mając wszystkich składników zdecydowałam, że przepis zmodyfikuje na swój własny sposób. I tak właśnie powstał chleb z nasion w […]

Kasza jaglana – warto jeść?

Kasza jaglana – warto jeść?

Kasza jaglana uznana została za jedną z najzdrowszych kasz. Przekonajcie się dlaczego?   Kasza jaglana i jej cudowne właściwości!   Kasza jaglana jest to kasza z ziaren prosa.  Samo proso nie dorównuje innym ziarnom zbóż (czytaj o owsie tutaj ), jednakże po oddzieleniu łuski, przy przerobie […]