Piwo


Lubicie piwo? pewnie myślicie sobie w tej chwili, a kto nie lubi, ale trzeba go unikać aby utrzymać zgrabną figurę, przecież nikt nie chce mieć wielkiego brzucha, który jest właśnie efektem zbyt częstego sięgania po piwo. Ale czy to prawda, że to piwo stoi za powstaniem tzw. mięśnia piwnego?

Kiedyś słyszałam teorie że dziewczynom rośnie brzuch od słodyczy a chłopakom od piwa. Zaciekawił mnie ten fakt. Ja długo unikałam piwa, właśnie ze strachu nad utrata mojej figury ,  ale prawda jest taka, że gdy zaczełam go pić wcale nie zaobserwowałam powstania u mnie „mięśnia piwnego”na brzuchu. Więc jest to prawda czy może mit???

Co to w ogóle jest piwo?

Piwo to napój uzyskany przez fermentację alkoholową brzeczki, przygotowanej ze słodu ( ziarno zbóż skiełkowane w celu zwielokrotnienia enzymów, a następnie utrwalone przez wysuszenie do wilgotności 2,5-4%) z dodatkiem chmielu lub jego substytutów przy użyciu drożdży.Najczęściej używanym surowcem zbożowym w browarnictwie jest jęczmień.

Piwo składa się przede wszystkim z wody ( ok. 90%), w której rozpuszczone są składniki słodu i dwutlenek węgla. Kolejnym ważnym składnikiem jest etanol, który w organizmie jest wchłaniany i bezpośrednio zamieniany na energię- im wolniej piwo jest spożywane, tym niższy jest poziom alkoholu we krwi. W normalnych warunkach organizm metabolizuje 7-8 gram alkoholu na godzinę. Oprócz etanolu w piwie zawarte są jeszcze tzw. oleje fuzlowe ( alkohole wyższe). To one są odpowiedzialne za bóle głowy, opóźnienie reakcji oraz objawy zatrucia, przy spożyciu większej ilości piwa. Piwa mocniejsze zawierają większe ilości olei fuzlowych w porównaniu do piw lekkich. Ponadto w piwie zawarty jest dwutlenek węgla, który jest jednym z głównych produktów fermentacji etanolowej. Dwutlenek węgla oprócz stwarzania walorów wizualnych tj. charakterystyczne perlenie, czyli wydzielanie się drobnych pęcherzyków gazu, oraz smakowych jak charakterystyczne ” szczypanie” w język ma również walory fizjologiczne, gdyż wzmaga trawienie i działa orzeźwiająco. Piwo jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych jak fosfor, magnez, potas czy witaminy z gr. B. W piwie niefiltrowanym zawartość witamin jest większa niż w piwie jasnym, które powszechnie występuje w sklepach. 
Ujemną stroną piwa jest jego wysoka kaloryczność, ale tylko w sytuacji wypijania dużej ilości piwa w krótkim okresie czasu. Duża kaloryczność piwa spowodowana jest wysoką zawartością w nim węglowodanów oraz alkoholu. 

Wartość odżywcza w 100 g piwa pełnego to:


Wartość energetyczna
49 kcal
Magnez
9 g
Białko
0,5 g
Żelazo
0,1 g
Węglowodany
3,8 g
fosfor
26 g
Sód
3 g
niacyna
1,3 g
Potas
26 g
Tiamina
0,004 g
Wapń
6 g
ryboflawina
0,018 g

Jednakże od samego piwa nie tyjemy dlaczego? Po pierwsze, konsekwencją wypicia piwa jest odwodnienie tkanek, poprzez co nie tyjemy. Po drugie, spożycie piwa wzmaga spalanie węglowodanów i tłuszczów. Za tzw. ” mięsień piwny” odpowiedzialna jest maltoza (węglowodan złożony) zawarty w piwie, która pobudza apetyt przy czym sprawia że podczas picia piwa sięgamy po przekąski tj. chipsy, paluszki, orzeszki itp. Najgorsze jest to, że te przekąski to same puste kalorie ( za wyjątkiem orzeszków:))…

Może podaje zły przykład, ale widzicie, że ludzie uzależnieni od alkoholu są chudzi jak szkielet, właśnie dlatego ze tylko piją, a alkohol się nie odkłada, natychmiast po dotarciu do organizmu jest zamieniany na energię, trafia do mózgu, a tam poprzez swe specyficzne oddziaływanie chemiczne, wzbudza różne reakcje uczuciowe. 

Piwo jest w niewielkich ilościach zalecane przez lekarzy w schorzeniach przewodu moczowego, w chorobach gastrycznych. Zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych oraz działa profilaktycznie w chorobie wieńcowej i zawałach.

Aaaa jak dobrze smakuje w gronie przyjaciół!!


Na koniec moja ulubiona uśmiechnięta Gosia:) Jak niewiele jej do szczęścia potrzeba, dobry litrowy kufel piwa w Zakopanem!!



Related Posts

Dlaczego woda jest taka ważna?

Dlaczego woda jest taka ważna?

Siedząc z dużą szklanką wody pomyślałam, że w końcu trzeba napisać o niej kilka słów. Wiele osób wciąż pije za mało wody. Ponadto bardzo często mylimy uczucie pragnienia z głodem. Dlaczego należy pić duże ilości wody? Jakie funkcje pełni w organizmie? Jaką wodę pić? Dlaczego […]

GMO

GMO

GMO– skrót już dobrze wszystkim znany, który coraz częściej pojawia się w telewizji oraz na wielu produktach spożywczych. Przeglądając sieć, zaobserwowałam wielką niechęć oraz wiele obaw ludzi w stosunku do żywności modyfikowanej genetycznie. Zaczęłam się zastanawiać, dlaczego GMO budzi tak wielki strach w oczach konsumentów […]