Pasta z ciecierzycy z pomidorową nutką !

Pasta z ciecierzycy z pomidorową nutką !
Pasta z ciecierzycy to pyszny dodatek do kanapek, zwiększający ilość białka w naszej diecie. 
Składniki:
200 g ugotowanej ciecierzycy
100 g uprażonego słonecznika
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
200 g przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju
5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu
0,5 łyżeczki soli
 
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju z posiekanym ząbkiem czosnku. Wszystkie składniki wymieszać przy pomocy blendera na gładką masę. Przechowywać w lodówce.

 

Propozycja podania: z pełnoziarnistym pieczywem lub waflami ryżowymi
 
Czas wykonania ok. 1,5 godz ( oprócz czasu moczenia ciecierzycy)
Porcja na kanapkę ok. 20 g
 
Wartość odżywcza w porcji:
Wartość energetyczna: 60,5 kcal
Białko: 2,3 g
Tłuszcz:3,4 g
Węglowodany:5,7 g
Błonnik:1,2 g

Related Posts

Chleb z nasion

Chleb z nasion

Tego smakowitego i niezwykle ciekawego chlebka nie wymyśliłam sama. Zainspirował mnie przepis jadłonomi. Autorka nazwała go “chlebem zmieniającym życie” i tym mnie przekonała 🙂 Jednak nie mając wszystkich składników zdecydowałam, że przepis zmodyfikuje na swój własny sposób. I tak właśnie powstał chleb z nasion w […]

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Awokado to owoc powszechnie dostępny w dużych hipermarketach, jak również małych osiedlowych warzywniakach. Początkowo trudno było mi się do niego przekonać, ze względu na ( według mnie ) mdły smak i zapach. Gdy zaczęłam poszerzać wiedzę na jego temat, wiedziałam, że muszę go polubić. I […]