Muffiny marchwiowo- jabłkowe

Muffiny marchwiowo- jabłkowe

 Jak deser to tylko w zdrowszej wersji. Pomysł na te muffiny przyszedł sam, kiedy goście zapowiedzieli się, że za 3 godziny będą. Nie mam w zwyczaju kupować byle jakich ciastek czy ciast w sklepach, wyszukałam więc co miałam i tak powstały muffiny marchwiowo-jabłkowe. Lepiej czuję się gdy częstuje moich gości czymś “moim”. Podnoszę tym też wartość własnej osoby, bo niezwykle milo jest słyszeć komplementy “Angie, jakie to dobre! Musisz dać mi przepis” 🙂


Składniki:

 
Jaja 3 sztuki
Mąka żytnia pełnoziarnista 1 szklanka ( ok. 120 g)
Orzechy włoskie1 garść ( około 30 g)
Miód pszczeli 1 łyżka
Masło 100 g
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona pół łyżeczki
Cukier waniliowy 1 opakowanie ( 32 g)
Jabłko- 1 mała sztuka
Marchew pól średniej sztuki
Cynamon

 

Wykonanie:

 
1.Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
2.Orzechy posiekać.
3. Mąkę przesiać przez sito. Połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia.
4. Jabłko umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach
5. Marchew umyć, obrać, osuszyć. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
6.Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę. Dodać żółtka, miód,cukier waniliowy, roztopione masło. Dalej miksować. 
7. Do masy dodawać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Między czasie powoli mieszać, drewnianą łyżką. 
8. Na koniec dodać starte jabłko, marchew i orzechy.
9. Przygotować foremki do muffin.
10. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 ich objętości. Na wierzchu posypać cynamonem.
11. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut.
 
PS. Z podanej proporcji wychodzi 12 muffin.
 

Wartość odżywcza w jednej muffinie ( ok. 50 g):

Wartość energetyczna: 126,8 kcal
Białko: 2,6 g
Węglowodany: 11,7 g
Tłuszcz: 8,5 g
Błonnik: 1,2 g

Related Posts

Pudding Chia z mlekiem kokosowym

Pudding Chia z mlekiem kokosowym

Przechodząc na zdrową dietę najtrudniej odrzuca się słodycze, nieprawdaż? Nic dziwnego, skoro rodzimy się z preferencją właśnie do tego smaku. Nie martw się są zdrowsze alternatywy deserów. Jednym z nich jest pudding chia z mlekiem kokosowym. Na pewno słyszałeś już o nasionach chia, ponieważ w […]

Piernik z pomidorów

Piernik z pomidorów

Piernik z  pomidorów…. czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak! Gdy pierwszy raz zrobiłam ten piernik, zawiozłam go do rodziców, którzy są smakoszami słodkości. Pytając się co wyczuwają, odpowiedzieli, że nie wiedzą o co mi chodzi. W końcu pienik jak piernik:) Statystyki wciąż pokazują, […]