Gryka i jej prozdrowotne właściwości

Gryka i jej prozdrowotne właściwości
Kasza gryczana powinna gościć na naszych stołach przynajmniej kilka razy w tygodniu. Jest to bogactwo składników odżywczych. Dlaczego więc tak rzadko ją spożywamy, a upraw gryki, z której powstaje, jest coraz mniej?
Gryka jest rośliną jednoroczną, należącą do rodziny rdestowatych. Rolnicy uprawiają ją coraz rzadziej, chociaż roślina ta nie jest wymagająca i podczas jej uprawy nie ma potrzeby stosowania skomplikowanych zabiegów agrotechnicznych. Zaliczana jest do roślin pseudo-zbożowych, podobnie jak amarantus czy komosa ryżowa. Choć ma małe znaczenie gospodarcze, pod względem żywieniowym, przewyższa zboża tj. żyto, pszenica.

Gryka i jej właściwości

Gryka jest cennym źródłem wielu substancji odżywczych oraz związków biologicznie czynnych. Do szczególnie wartościowych składników należą białka, węglowodany, związki przeciwutleniające i składniki mineralne.


Zawiera ok. 19,5 % białka o wysokiej wartości odżywczej, które wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, w woreczku żółciowym, wątrobie, hamując przy tym proces powstawania kamieni żółciowych. Ważną kwestią jest to, że nie zawiera w swym składzie glutenu, dzięki czemu produkty gryczane stanowią ważny składnik w diecie osób chorych na celiakię. Preparaty i ekstrakty białkowe otrzymane z gryki zapobiegają nowotworom jelita grubego, raka sutka, wspomagają leczenie otyłości, zaparć, nadciśnienia, a nawet alkoholizmu. 

Węglowodany zawarte w gryce to głównie skrobia, stanowiąca 60-70% masy całego ziarniaka.  Jednakże ze względu na fakt, iż duży udział w gryce ma tzw. skrobia oporna, produkty gryczane są nisko kaloryczne, bogate w błonnik. Pozostała ilość skrobi, jest powoli rozkładana podczas procesu trawienia, nie powodując przy tym gwałtownego wzrostu glukozy we krwi, co jest ważne w przypadku osób chorych na cukrzyce.

 Gryka jest również bogata w związki biologicznie czynne tj. flawonoidy, fitosterole, taniny, fagospiryny. Związki te wykazują właściwości zdrowotne poprzez zapobieganie powstawaniu zmian miażdżycowych oraz procesów nowotworowych. W grupie flawonoidów duże znaczenie mają związki: rutyna i izwiteksyna. Związki takie jak rutyna obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają naczynia krwionośne, redukują ryzyko wystąpienia miażdżycy. Izwiteksyna natomiast odgrywa znaczącą rolę w zapobieganiu zmian miażdżycowych oraz nowotworowych. Dlatego też produkty gryczane powszechnie wykorzystywane są w stanach zapalnych oraz chorobach układu krążenia.  

Tłuszcze zawarte w nasionach gryki to nienasycone kwasy tłuszczowe, z których ponad połowa to wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Tłuszcze te charakteryzują się dużą odpornością na utlenianie, co jest bardzo korzystne podczas dłuższego przechowywania tego zboża oraz jego produktów. 

Gryka bogata jest w związki mineralne tj. cynk, miedź, mangan, selen, żelazo, potas, sód, wapń, fosfor  oraz magnez. Okrywa ziaren gryki jest bardzo dobrym źródłem kobaltu, boru oraz platyny.

 

Produkty gryczane stanowią bogate źródło witamin z grupy B- tiamina, ryboflawina, pirydoksyna oraz witaminy E ( tzw. witaminy młodości).

Produkty gryczane w sklepach

Rynek oferuje nam:
kasze gryczane: prażona cała lub łamana oraz  biała ( nieprażona łamana lub cała), 
-mączki gryczane
-płatki gryczane, 
-piwa gryczane-osobiście polecam bardzo dobre piwo z manufaktury- piwo na miodzie gryczanym,
– zielona herbata z dodatkiem łuski gryczanej, 
-wino, 
-sosy, 
-makarony, 
-kiełki gryczane 
-wyroby cukiernicze.
 
W przyrodzie nic się nie marnuje ! Łuska gryki wykorzystywana jest do produkcji poduszek i materacy gdzie stanowi materiał wypełniający, co ma korzystny wpływ w leczeniu schorzeń reumatycznych, stawów, silnych bóli mięśni przykręgosłupowych, zmian zwyrodnieniowych stawów biodrowych, stanów zapalnych nerek oraz wad kręgów szyjnychSkładniki zawarte w łusce mają znaczący wpływ w zapobieganiu chorobom serca, na rozwój nowotworów, oczyszczają organizm z wolnych rodników, usprawniają funkcje trzustki, regulują ciśnienie, poziom cukru we krwi, zwiększają odporność i wzmacniają naturalną żywotność organizmu. Muszelkowa budowa łuski gryczanej gwarantuje naturalny przepływ powietrza pod pacjentem, co ma korzystne działanie przeciwodleżynowe. Uniemożliwia również rozwój roztoczy, bakterii i pajęczaków. Ponadto.łuska gryki gwarantuje najniższy poziom wilgotności, co ma duże znaczenie w przypadku chorób reumatologicznych i zwyrodnieniowych.
 

I jak przekonałam was do wyrobów gryczanych, a może już są obecne w waszej diecie? Lubicie?


Related Posts

Chleb z nasion

Chleb z nasion

Tego smakowitego i niezwykle ciekawego chlebka nie wymyśliłam sama. Zainspirował mnie przepis jadłonomi. Autorka nazwała go “chlebem zmieniającym życie” i tym mnie przekonała 🙂 Jednak nie mając wszystkich składników zdecydowałam, że przepis zmodyfikuje na swój własny sposób. I tak właśnie powstał chleb z nasion w […]

Kasza jaglana – warto jeść?

Kasza jaglana – warto jeść?

Kasza jaglana uznana została za jedną z najzdrowszych kasz. Przekonajcie się dlaczego?   Kasza jaglana i jej cudowne właściwości!   Kasza jaglana jest to kasza z ziaren prosa.  Samo proso nie dorównuje innym ziarnom zbóż (czytaj o owsie tutaj ), jednakże po oddzieleniu łuski, przy przerobie […]