Zupa z zielonej soczewicy

Zupa z zielonej soczewicy

Na ponure i chłodne jesienne dni dobrze rozgrzeje, pobudzi i nasyci  zupa z zielonej soczewicy. TYLKO UWAGA! Jest ostra ! To jedna z lepszych propozycji wykorzystania nasion strączkowych w naszych kuchniach, które wciąż nie cieszą się dużą popularnością (nie biorąc pod uwagę wegan). Jedną z przyczyn jest ich kłopotliwe długie moczenie. Jednak zielonej soczewicy nie trzeba moczyć, a jej gotowanie trwa wyłącznie 15 minut! Dlaczego warto uzupełniać dietę w nasiona roślin strączkowych znajdziecie tutaj.

Pikantna zupa z zieloną soczewicą to źródło wartościowego białka, żelaza, wapnia, magnezu, potasu oraz witamin, w tym szczególnie B6, niacyny, A i E.

Pikantna zupa z zielonej soczewicy

Składniki:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • pół cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • garść fasolki szparagowej
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, kmin rzymski

Wykonanie:

  • Soczewicę przepłukać na sicie. Fasolkę szparagową opłukać, oderwać końcówki, przekroić na pół. Marchew, cebulę, cukinie obrać, umyć i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w krótkie paski. Czosnek obrać i drobno posiekać.
  • W garnku rozpuścić olej kokosowy, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać marchew, paprykę i cukinię. Dusić ok. 10 minut.
  • Do garnka wlać 1 l wody. Kiedy zacznie wrzeć, dodać soczewicę i fasolę. Doprawić do smaku. Gotować ok. 25 minut.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do reszty składników pod koniec gotowania. Po czym gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu.

Porcja: 400 g

Wartość odżywcza w porcji:

Wartość energetyczna: 196,5 kcal
Białko: 10,8 g
Węglowodany ogółem: 31,9 g
Tłuszcz: 4,8 g
Błonnik: 11,6 g

 

ZOBACZ TAKŻE



Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz