Zupa kalafiorowa krem

Zupa kalafiorowa krem

Uwielbiam zupy, jednak nie lubię poświęcać dużej ilości czasu na ich wykonanie. W mojej kuchni najczęściej królują zupy krem, których zrobienie zajmuje mi maksymalnie 40 minut. Do ich wykonania nie używam tłustych mięs, zasmażek, gotowych przypraw, bogatych w glutaminian sodu i ogrom innej chemii. Proste zupy, można by rzec ” przeciery warzywne” są lekkostrawne, niskokaloryczne i jakże przepyszne. Dziś propozycja na bardzo aromatyczną i rozgrzewającą zupę krem z kalafiora.

Ten biały krem obfituje w tiaminę (witamina B1), ryboflawinę (witaminę B2), miedź, fosfor oraz cynk.

Zupa kalafiorowa krem

Składniki:

  • 1 sztuka kalafiora
  • 1 duża cebula
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 sztuki liścia laurowego
  • Ziele angielskie
  • Szczypta curry

Wykonanie:

  • Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce.
  • W garnku rozpuścić olej kokosowy, a następnie dodać cebulę. Cebulę smażyć ok. 5 minut.
  • Kalafior podzielić na różyczki. Dodać do cebuli i smażyć jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając.
  • Do garnka wlać 1,5 l wrzątku. Gotować do czasu zmięknięcia brokuła. Po czym zmiksować na krem przy użyciu blendera.
  • Przyprawić do smaku.

Porcja (ok. 400g) dla 7 osób

Czas wykonania: 30-40 minut.

Propozycja podania: zupę krem można spożywać z dodatkiem grzanek, nasion dyni, słonecznika, świeżego pieczywa lub serem mozzarella.

Wartość odżywcza w porcji zupy:

Wartość energetyczna: 65 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcz: 4 g
Węglowodany: 8 g
Błonnik: 3 g

ZOBACZ TAKŻE



Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz