Witamina B12-czym skutkuje jej niedobór?

Witamina B12-czym skutkuje jej niedobór?

 

Dziś temat dla wegan i ścisłych wegetarian. Witamina B12 to inaczej kobalamina, która pełni ważną rolę w organizmie człowieka. Istotna szczególnie dla układu nerwowego i krwionośnego!

 

Rola w organizmie

 

  • Niezbędna w tworzeniu krwinek czerwonych i  krwinek białych,
  • Bierze udział w syntezie materiału genetycznego (DNA),
  • Warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i przewodu pokarmowego,
  • Bierze udział w przemianie węglowodanów i tłuszczów w organizmie.

 

Skutki niedoborów witaminy B12

 

  • Zahamowanie dojrzewania i rozmnażania się komórek, szczególnie krwinek czerwonych,
  • Niedokrwistość złośliwa
  • Zanik błony przewodu pokarmowego,
  • Zmiany zwyrodnieniowe w układzie nerwowym.

Zapotrzebowanie na witaminę B12 jest znikomo małe. Część jest magazynowana w wątrobie. Ponadto organizm ma zdolność do jej ponownego wchłonięcia z dwunastnicy podczas jej wydalania z żółcią.

Niedobory witaminy B12 wynikają nie tylko z jej braku w diecie, ale również z nieprawidłowego jej wchłaniania. Niedobory występują u wegan i wegetarian, alkoholików, osób po resekcji z żołądka oraz obciążonych genetycznie.

 

Gdzie znajdziemy witaminę B12 ?

 

B12 to witamina zwierzęca. Występuje tylko i wyłącznie w produktach mięsnych. Największe jej ilości znajdują się w wątrobie wołowej i cielęcej. Mniejsze ilości dostarczymy również z mięsem, rybami, jajami i produktami mlecznymi.

 

Witamina B12 syntezowana jest w organizmie. Prawda czy Mit?

 

Prawdą jest, że witamina B12 syntezowana jest w naszym organizmie przez florę bakteryjną zamieszkującą jelito grube. Jednakże mitem jest, iż tą witaminę wykorzystujemy. Po pierwsze witamina B12 wchłania się tylko i wyłącznie w kompleksie z glikoproteiną, wydzielaną przez błonę śluzową żołądka. Po drugie wchłania się w jelicie krętym, a więc w jednej z części jelita cienkiego.  Witamina B12 nie ma możliwości wrócić się z jelita grubego do jelita cienkiego!!! A więc nie mamy co na nią liczyć 🙁

 

Konieczna suplementacja?

 

Tak, ale tylko u osób żywiących się jedynie produktami roślinnymi.

 

Niedokrwistość złośliwa – nie tylko z braku żelaza!

 

Niedokrwistość złośliwa to jedna z odmian anemii, prowadząca do zaburzeń w ośrodkowym układzie nerwowym, objawiających się osłabieniem, bólami głowy, chudnięciem, bladością skóry, drażliwością, stanami depresyjnymi, a nawet zaburzeniami świadomości. Występuje bardzo często, szczególnie wśród kobiet. Kojarzona przede wszystkim z brakiem żelaza w diecie, co nie jest do końca prawdą. Anemia może wynikać również z braku innych substancji jak kwas foliowy i właśnie witamina B12!

Gdy tylko doświadczymy któregoś z powyższych objawów, powinniśmy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem. Który zleci stosowne badania, w celu identyfikacji choroby i przyczyny jej powstania. Nie róbmy nic na własną rękę, gdyż przyczyną nie musi być brak żelaza w diecie!

 

Bibliografia:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Niedokrwistość_Addisona-Biermera
Ciborowska H., Dietetyka, Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo lekarskie PZWL, W-wa 2007


Related Posts

Nie jedz wieprzowiny- prawda czy mit?

Nie jedz wieprzowiny- prawda czy mit?

Schabowy na niedzielny obiad musi być ! Tak było jeszcze kilka lat temu. Teraz natomiast coraz częściej zamieniamy go  na ” chudsze” mięso z kurczaka czy indyka. Dlaczego? Bo wciąż tkwi w nas przekonanie, iż jest tłusta, nie zdrowa, wysoko kaloryczna, przepełniona cholesterolem. Hmmm…. czy aby […]

Jak grillować?

Jak grillować?

  Sezon grillowy czas zacząć. Czy zdajesz sobie sprawę, że grillując swój ulubiony rodzaj mięsa, wytwarzasz wiele związków, które mają działanie rakotwórcze?! Nie martw się, gdyż można temu zapobiec. Wystarczy tylko stosować się do kilku prostych zasad, dzięki którym jedząc grillowane produkty, będziesz miał pewność, […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *