Wielkanocna babka z migdałami

Wielkanocna babka z migdałami

 

Święta Wielkanocne to jajka, mazurki i oczywiście babki. W tym roku na moim stole gości Wielkanocna babka z migdałami z lekką nutką pomarańczy, polana gorzką czekoladą. Jak zwykle w deserach musiałam przemycić coś zdrowego, tym razem są to otręby owsiane, które są przede wszystkim źródłem błonnika. Prawdziwa gorzka czekolada, jako naturalny afrodyzjak, nadaje jej nieskazitelnego smaku, a naszemu organizmowi dostarcza dużych ilości magnezu, cennego dla naszego serca.

Wielkanocna babka z migdałami

Składniki:

  • 100 g zmielonych migdałów,
  • 5 jaj kurzych,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 70 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • Skórka z połowy pomarańczy,
  • 100 g mąki pszennej tortowej,
  • 3 łyżki otrąb owsianych,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • szczypta soli,
  • bułka tarta,
  • masło.

Wykonanie:

  • Przygotować formę na babkę. W tym celu należy ją dokładnie nasmarować masłem oraz posypać bułką tartą.
  • Żółtka oddzielić od białek.
  • Zmielone migdały wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, roztopionym masłem, żółtkami, otrębami oraz startą skórką z połowy pomarańczy.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po czym połączyć ją z pozostałymi składnikami, delikatnie i dokładnie mieszając drewnianą łyżką.
  • Ciasto wylać do formy.
  • Piec w nagrzanym piekarniku ( 180 C) przez około 25-30 minut.
  • Upieczoną babkę pozostawić do wystygnięcia, po czym delikatnie wyłożyć ją z formy.
  • Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią babkę.


Czas wykonania: około 45-50 minut


Porcja: 1 kawałek waży około 50 g


Wartość odżywcza w kawałku ciasta ( ok. 50 g):
Wartość energetyczna: 180,5 kcal
Białko: 4 g
Węglowodany ogółem: 15 g
Tłuszcz: 12 g
Błonnik: 1 g

ZOBACZ TAKŻE



Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz