Superfoods- co to jest?

Superfoods- co to jest?


Pewnie nie raz zastanawialiście się, skąd wśród nas tyle chorób, problemów otyłości, nadwagi i złego samopoczucia… Część z nas tłumaczy się ” przecież jem mało, to sprawka genów…” Ale czy wiecie, że na stan Naszego zdrowia i rozmiarów ciała, geny wpływają tylko w 16 %, a aż 50 % prowadzony styl życia!?

No ale, to zrozumiałe, jesteśmy tak zabiegani, nie mamy czasu na nic, a przede wszystkim na codzienną aktywność fizyczną… Prawda?  Bla bla bla…. to tylko wymówki.

Czy wiecie, że aktywność fizyczna to też spacer do sklepu, z dzieckiem czy codzienny bieg na autobus? Nie każdy musi być sportowcem, nie każdego stan zdrowia pozwala na wzmożoną aktywność fizyczną. Zbyt intensywne i źle wykonywane ćwiczenia mogą nieść za sobą szereg negatywnych następstw i wiele godzin spędzonych w gabinecie fizjoterapeuty.

Podsumowując, jemy źle, wszędzie wozimy się samochodami, a na końcu oddychamy zanieczyszczonym powietrzem, pochodzącym w dużej części, ze spalin naszych kochanych pojazdów!


Dlaczego jemy źle?


Bo większość z nas wybiera przetworzone, szybkie do zrobienia produkty, gotowe do odgrzania lub zalania wrzątkiem. Nie czytamy etykiet, gdyż nie mamy na to czasu, a to błąd!


Co więc kupować ? Słyszeliście o superfoods?


To właśnie je wybierajcie w sklepie i uwierzcie mi, że to nie tylko egzotyczne produkty jak drogie algi, komosa ryżowa, nasiona goji czy amarantus !

Termin ” Superfoods” istnieje od niedawna i oznacza żywność o wysokiej wartości odżywczej. Wypromowany został głównie przez media i osoby będące fit, preferujące zdrowy styl życia. Do żywności tej zalicza się żywność nie przetworzoną jak owoce, warzywa, niektóre kasze, ale nie tylko. Nie ma konkretnej listy tych produktów, gdyż nigdy nie została stworzona. W sklepie, nie spodziewajcie się też specjalnej etykiety na produktach właśnie z tym oznaczeniem, bo jej nie znajdziecie 🙂


Superfoods to żywność naszych pradziadków !


Żywność nie przetworzona, surowa, najzdrowsza na rynku, bogata w związki przeciwutleniające, błonnik, witaminy i składniki mineralne.


Czy taka żywność jest dostępna w Polsce ? Oczywiście, jest jej pełno!!


Superfoods to pomidory, cebula, czosnek, zapomniana pokrzywa, kasza gryczana i jaglana, miód, pyłek pszczeli, siemie lniane, warzywa kapustne, aronia, czarna porzeczka, dzika róża, owies, a także produkty mleczne fermentowane jak jogurt i kefir oraz drożdże piwowarskie. Zaskoczeni? Oczywiście lista nie jest zakończona, superżywności jest mnóstwo, wystarczy się tylko dokładnie rozejrzeć i czytać etykiety!

Superfoods wykazują różnorodny, korzystny wpływ na organizm człowieka. Wspomagają system odpornościowy organizmu, oczyszczają organizm, pozwalają utrzymać witalność oraz poprawiają metabolizm.

Należy jednak pamiętać, iż tylko regularne spożywanie tych produktów, wraz z aktywnym trybem życia zapewni nam dobry stan zdrowia i  należytą masę ciała:)

ZOBACZ TAKŻE



Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz