Śniadaniowa słodycz..

Śniadaniowa słodycz..
Faktem jest, że najbardziej pożądanym dla nas smakiem , już od samego poczęcia jest smak słodki. Słodycze przyciągają nie tylko swoją smakowitością, ale również wyglądem i zapachem. Żyjąc już kilkanaście czy kilkadziesiąt lat, wiemy jak często trudno się oprzeć małej bądź większej tabliczce czekolady i jak wielką sprawia to przyjemność. Dlatego też w żywieniu naszego dziecka, nie należy całkowicie z nich rezygnować, ale zastępować sklepowe słodycze, domowymi wyrobami. Jako dziecko uwielbiałam nutellę, już wtedy leciały reklamy tego produktu, które zachęcały do jej kupna, co skutkowało marudzeniem nad uchem rodziców. Nutella na półce sklepowej posiada dużo cukru i innych zbędnych dodatków, a dziecko widząc reklamę widzi tylko wygląd i jak bardzo innym dzieciom to smakuje… więc zrób mu własną czekoladowo-orzechową masę i zaskocz go pysznym śniadaniem, wiedzą, że dajesz mu to co najlepsze. 

 

Składniki:
 
1 awokado
4 łyżeczki miodu
60 g zmielonych migdałów
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
 
Wykonanie:
 
Awokado umyć, obrać ze skórki, wyjąć pestkę i włożyć do płaskiego naczynia. Do awokado dodać kakao, miód, zmielone migdały, cynamon i miksować przy użyciu blendera na jednolitą masę. Gotowe masło czekoladowe przechowywać w lodówce ok. 5 dni.


Czas wykonania: 15 minut
Porcja: 300 g

Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 273,2 kcal
Białko: 6,1 g
Węglowodany ogółem: 24,9 g
Tłuszcz: 18,6 g
Błonnik: 3,7 g

   


Masło jest niezwykle aromatyczne, ze względu na obecność cynamonu oraz migdałów. Głęboko czekoladowy smak sprawia przyjemność dla podniebienia. Jest świetnym rozwiązaniem dla dzieci oraz dorosłych cierpiących na nadwagę lub otyłość. Jej poszczególne komponenty dostarczają wielu wartości odżywczych. Ze względu na obecność migdałów cechuje się wysoką zawartością wapnia i błonnika. Naturalne kakao dostarcza składników mineralnych m.in. magnez, fosfor, cynk, wapń. Awokado jest dobrym źródłem magnezu, wapnia, fosforu, potasu, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika pokarmowego. Miód pszczeli, oprócz dużej zawartości cukrów prostych, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Stanowi bogactwo związków antyoksydacyjnych, skutecznie zwalczających wolne rodniki. W skrócie przedstawione masło kakaowe cechuje się bogatą wartością odżywczą, jest lekkostrawne, słodkie, smaczne, idealne zarówno dla małych jak i  dużych:) 

 

ZOBACZ TAKŻE



Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz