Sernik

Sernik

Czy wiecie, że sernik to moje ulubione ciasto? Pewnie tak, bo już kiedyś o tym wspominałam. Sernik to najlepsze ciasto ever! Przepyszne, mega sycące. Dodatkowo mniej kaloryczne w porównaniu z ciastami bogatymi w słodkie masy.  Przepisy na serniki są różnorodne, ja wybrałam przepis z małą ilością składników, który odnalazłam na kwestiasmaku.com. Ograniczyłam jedynie w nim ilość cukru oraz zmieniłam sposób pieczenia. Jeśli jesteście na diecie, zachęcam do przyrządzenia sernikowych babeczek sugar free, gdzie słodkość pochodzi wyłącznie z owoców, które stanowią ich dekoracje.

Zrobienie dobrego sernika to sztuka, którą nie każdy potrafi. Nie będę skromna, ale muszę powiedzieć, że mi sernik zawsze wychodzi.  Odziedziczyłam ten talent  po mamie, która piecze najlepsze serniki na całym świecie!!! 🙂 Wiele osób ma obawy przed pieczeniem sernika, zwłaszcza jeśli nigdy tego nie robiły. Problematyczna jest nie świadomość, kiedy sernik jest już upieczony. Jest on rzadki, dlatego standardowa metoda wtykania wykałaczki nie działa, gdyż ile czasu byśmy trzymali sernik w cieple, ser będzie się do niej przyklejał. Drugim problemem jest, ze bezpośrednie wyjęcie sernika z piekarnika powoduje jego znaczne opadnięcie. Robi się wielka dziura, co nie jest atrakcyjne. Praktyka czyni mistrza, więc nie martw się i Tobie się uda. Wystarczy tylko jeśli zastosujesz się do poniższych wskazówek.

Wskazówki!

  1. Sernik jest gotowy gdy wyrośnie i się zarumieni. Bardzo często obserwuje się również liczne pęknięcia na jego powierzchni.
  2. Sernika nie można wyjąć od razu z piekarnika! Gdy będzie już gotowy, wyłącz piekarnik, pozostawiając ciasto w środku na kilkanaście minut. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika, dalej zostawiając ciasto w środku. Dzięki temu sernik nie opadnie w znaczący sposób.

SERNIK

Składniki:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 10 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • kilka kropli ekstraktu pomarańczowego

Wykonanie:

  • Składniki na sernik ogrzać do temperatury pokojowej.
  • Białka oddzielić od żółtek. Masło ucierać ok. 5 minut. Następnie stopniowo dodawać żółtka, cukier, mąkę, ser i ekstrakt pomarańczowy dalej ucierając.
  • Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, powoli mieszając drewnianą łyżką.
  • Piekarnik ogrzać do temperatury około 180 C.
  • Przygotować formę- albo okrągłą o średnicy 26 cm, albo standardową prostokątną ( z tym, ze wtedy lepiej będzie przygotować ciasto z 1,5 porcji). Wysmarować ją masłem i wypełnić masą serową.
  • Piec około godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik. Ciasto pozostawić wewnątrz piekarnika jeszcze przez 15 minut, po czym uchylić drzwiczki i poczekać kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika.

Wartość odżywcza w 100 g sernika:

Wartość energetyczna: 220 kcal
Białko: 11,5 g
Węglowodany: 12 g
Tłuszcz: 14 g
Błonnik: 0g

ZOBACZ TAKŻE



Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz