Sałatka z wędzonym łososiem

Sałatka z wędzonym łososiem

Obecność ryb w codziennej diecie jest bardzo ważna. To one dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których nasz organizm nie potrafi sam syntezować, a są one warunkiem zdrowia i prawidłowego funkcjonowania. Ryba nie musi być podawana tylko i wyłącznie w postaci smażonej na głębokim tłuszczu, w pszennej panierce, jako drugie danie piątkowego obiadu. Jedzmy ją zdecydowanie częściej pod różnymi postaciami. Może jako dodatek do sałatki?

Sałatka z wędzonym łososiem

 

Składniki:

  • 2 garści mieszanki sałat
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 60 g prażonych pestek dyni
  • 1 duży pomidor

Sos:

  • 4 łyżki jogurty naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz

 

Wykonanie:

  • Przygotować sos. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • Łososia pokroić w paski, pomidora umyć i pokroić w półksiężyce. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z sosem.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Porcja ( ok. 240 g ) dla 3 osób

Wartość odżywcza w porcji sałatki:

Wartość energetyczna: 297 kcal
Białko: 16,8 g
Tłuszcz: 14,4 g
Węglowodany ogółem: 9,1 g
Błonnik: 2,0 g

 

ZOBACZ TAKŻE



Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz