Rurki z warzywami

Rurki z warzywami

Rurki z warzywami to świetna propozycja na lekki, naładowany węglowodanami obiad wegetariański. Kolorowe warzywa wraz z makaronem zachęcą nie tylko wegetarian.

Makaron pełnoziarnisty to przede wszystkim źródło węglowodanów złożonych oraz błonnika. Zapobiega nadmiernemu wzrostowi glukozy we krwi oraz dużemu wyrzutowi insuliny. Błonnik wzmaga perystaltykę jelit, usuwa nadmiar cholesterolu, sprzyja przesuwaniu się masy kałowej, dzięki czemu przeciwdziała zaparciom.

Niski indeks glikemiczny potrawy sprawia, iż jest idealna dla osób borykających się z nadwagą i otyłością oraz insulinoopornością.

Rurki z warzywami dostarczają wielu składników mineralnych m.in. żelaza, magnezu, miedzi, wapnia, potasu oraz witamin z grupy B, E, A.

Oliwa z oliwek to dobry tłuszcz roślinny. Źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, warunkujących prawidłowy rozwój organizmu, zmniejszających stężenie tłuszczów nasyconych we krwi. Zbawienne podczas występowania stanów zapalnych.

Składniki:

  • 150 g makaronu pełnoziarnistego typu rurki (na sucho)
  • 2 marchewki
  • Pół brokuła
  • 1 papryka
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 25 g prażonych pestek dyni
  • Garść rukoli
  • Oliwa z oliwek
  • Olej kokosowy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól, pieprz, kurkuma

Wykonanie:

  • Brokuła ugotować na pół twardo w osolonej wodzie, po czym odcedzić.
  • Marchew umyć, obrać i pokroić na cieniutkie paseczki.
  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, po czym odcedzić.
  • Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski.
  • Pomidory koktajlowe umyć i pokroić na połówki.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego, dodać marchewkę i brokuła, smażyć na małym ogniu ok. 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą kurkumy. Następnie dodać pozostałe warzywa. Dusić kolejne 2 minuty. Na koniec dodać makaron. Dusić ok. 1 minute. Odstawić z ognia.
  • Zawartość patelni wymieszać z rukolą i 4 łyżkami oliwy z oliwek.

Czas przygotowania ok. 30 minut

Porcja dla 4 osób

Propozycja podania: posypane parmezanem, szczypiorkiem lub rozdrobnionym siemieniem lnianym.

Wartość odżywcza w porcji ( ok. 250g):

Wartość energetyczna: 320 kcal
Białko: 9 g
Węglowodany ogółem: 46 g
Tłuszcze: 14 g
Błonnik: 5 g

ZOBACZ TAKŻE



Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz