Przeziębienie jak leczyć

Przeziębienie jak leczyć

Pora jesienno-zimowa to ciężki czas, kiedy pogoda zdecydowanie nikogo nie rozpieszcza. Wietrzne, chłodne i często mokre dni sprzyjają przeziębieniom, a one są pierwszym krokiem do poważniejszych stanów chorobowych. Jak nie dać się przeziębieniu?

Przeziębienie jest łagodnym, uwarunkowanym wirusowo-nieżytowym zapaleniem górnych i środkowych dróg oddechowych. Występuje pod postacią kataru, zapalenia błony śluzowej gardła, zapalenia krtani, tchawicy oskrzeli czy zatok. Ryzyko rozwoju przeziębienia wzrasta przy obniżonej odporności, która zależy od prowadzonego stylu życia. Złe żywienie, a przede wszystkim brak regularnej aktywności fizycznej wpływa na jej obniżenie.

Złe żywienie oraz brak regularnej aktywności fizycznej wpływa na obniżenie odporności!

Zioła na przeziębienie

W walce z przeziębieniem istotną rolę  pełnią mieszanki ziołowe. Posiadają one wiele substancji biologicznie czynnych oraz innych związków mających korzystny wpływ na układ odpornościowy. Przeziębienie związane jest z osłabioną odpornością. Wczesne podanie środków wspierających układ immunologiczny może przeciwdziałać wystąpieniu przeziębienia oraz zmniejszyć nasilenie jego objawów.

Zioła wzmacniające siły witalne i odporność organizmu to m.in. :

  • owoce dzikiej róży,
  • owoce kolendry,
  • owoce głogu,
  • owoce kminku,
  • korzenie cykorii,
  • korzeń mniszka lekarskiego
  • kwiaty nagietka
  • kwiaty lipy
  • kwiaty rumianku pospolitego
  • Liście maliny
  • liście pokrzywy
  • nasiona kozieradki
  • nasiona lnu,
  • szyszki chmielu
  • żeń-szeń

Powyższe zioła dostarczają ważnych naturalnych składników, których brakuje w codziennej diecie. Należy do nich szereg mikro- i makroelementów, witamin oraz związków przeciwutleniających. Dzięki temu wspomagają organizm człowieka, zwiększając jego ogólną odporność, wzmacniając kondycję fizyczna i psychiczną oraz pomagając w walce ze stresem.

Męczy cię katar? Spróbuj domowych inhalacji, wdychając ciepłe opary ziołowe, np. miętowe czy rumiankowe. Inhalacje  rozszerzają naczynia krwionośne i nasilają produkcję śluzu, który będzie łatwy do usunięcia z zatkanego nosa. pomagają zmniejszyć obrzęk śluzówki oraz upłynniać przyschnięty śluz w zatkanym nosie. 

Jak wykonać taką inhalację? Zioła umieść w rondelku, po czym zalej je gorącą wodą. Nachyl się nad miską. Na głowę narzuć ręcznik. Przez kilka minut wdychaj zarówno nosem, jak i ustami wydobywającą się z rondelka parę.

Propolis i miód na przeziębienie

Apiterapia to metoda lecznicza, wykorzystująca prozdrowotne właściwości produktów pszczelich. Stanowi ona ważne miejsce wśród naturalnych metod leczenia. Miód i propolis zaliczają się do najcenniejszych produktów pszczelich. Wykorzystywane są do leczenia wielu schorzeń.

Miód zawiera wiele związków biologicznie czynnych, hamujących rozwój niekorzystnych bakterii. Oddziałuje na układ immunologiczny człowieka, wspierając odporność organizmu. Ponadto działa przeciwbólowo i regenerująco. Jednak, miód – miodowi nie równy. Najlepszymi miodami na zwalczanie stanów przeziębieniowych są głównie miody spadziowe oraz miody nektarowe– miód lipowy, malinowy i wielokwiatowy. Pamiętaj! Nie podgrzewaj miodu. W temperaturze przekraczającej 50 °C miód traci swoje cenne właściwości. Spożywaj go na surowo np. jako dodatek do pieczywa. Można go również rozpuszczać w mleku lub wodzie. Jednak w  temperaturze nie wyższej niż 40 °C.  Najkorzystniej jeść miód około godzinę przed posiłkiem, tak aby jak najdłużej przebywał na ścianach przewodu pokarmowego.

Propolis zawiera sporo związków o właściwościach antyoksydacyjnych, tj. flawonoidy, fenole, kwasy fenolowe oraz estry kwasu kawowego, dzięki czemu chroni organizm przed różnorodnymi stanami zapalnymi. Propolis wykazuje działanie przeciwwirusowe, bakteriobójcze i grzybobójcze. Wspiera leczenie zapalenia ucha, zatok oraz błony śluzowej nosa. Skutecznie leczy liczne schorzenia gardła jak ostre nieżytowe zapalenie gardła i krtani, przewlekłe zapalenie gardła oraz ropne zapalenie krtani.

Koniecznie wypróbuj! > Miodowy Eliksir- niezbędny w każdym domu, do naturalnego zwalczania pierwszych objawów przeziębienia!

Składniki:

  • 1 szklanka miodu ( lipowy, malinowy lub wielokwiatowy)
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • Starty korzeń imbiru
  • 20 kropli propolisu
  • szczypta pieprzu cayenne

Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przechowywać w słoiku w zaciemnionej szafce.

Jak dawkować? Przy lekkim przeziębieniu spożywać jedną łyżeczkę 3 razy dziennie. Przy silnych przeziębieniach zwiększyć dawkę do 5 razy dziennie.

Pigwa na przeziębienie

Owoce pigwowca japońskiego (Chaenomeles japonica) są znane i powszechnie wykorzystywane w tradycyjnej medycynie chińskiej już od tysięcy lat. Owocom pigwy przypisywano właściwości przeciwbiegunkowe, przeciwreumatyczne, przeciwwymiotne, łagodzące objawy choroby beri-beri, cholery, czerwonki oraz zapalenia jelit. Pigwę stosowano w leczeniu wielu chorób jak astma, reumatyzm, niedobór witaminy C i przeziębienie.

Współczesne badania farmakologiczne również dowodzą o leczniczych właściwościach tego owocu. Owoc pigwowca japońskiego wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwskurczowe, przeciwbólowe, immunoregulujące. Działają ochronnie na wątrobę oraz żołądek.

Owoce pigwy charakteryzują się dużą zawartością polifenoli oraz witaminy C ( 59 mg/100g). Stąd też silne właściwości antyoksydacyjne tej rośliny oraz skuteczność w walce z przeziębieniem. Owoce pigwy mają cierpki, kwaśny smak. Stanowią świetny zamiennik cytryny do herbaty ( Pamiętaj aby pigwy nie wrzucać do wrzącej herbaty, poczekaj aż ostygnie!). Cenne są nie tylko owoce, ale również nasiona pigwy. Z nasion można przyrządzić napar, który jest bardzo pomocny w profilaktyce stanów zapalnych gardła, chrypki oraz nieżytów przewodu pokarmowego.

Czosnek na przeziębienie

Czosnek pospolity i jego cenne właściwości lecznicze są znane od wieków. Pierwsze wzmianki pochodzą ze Starożytnego Egiptu. Używano go do łagodzenia dolegliwości, tj. bóle głowy, ugryzienia, bóle sercowe. W swoim składzie zawiera duże ilości witaminy C, związków siarki oraz naturalnych antyoksydantów. Wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Szczególnie korzystnie działa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, obniżając ciśnienie tętnicze i zapobiegając zbyt wysokiemu stężeniu trójglicerydów we krwi.

Syrop z czosnku bardzo dobrze działa przy kaszlu, katarze i bólu gardła oraz wspomaga leczenie infekcji bakteryjnych! Jak zrobić? [ Przepis na podstawie receptury Agnieszki Maciąg]

Składniki:

  • 1 główka czosnku
  • 4 łyżki miodu ( lipowy, malinowy lub wielokwiatowy)
  • Sok z jednej cytryny
  • szklanka przegotowanej i ostudzonej wody
  • 2 cm startego imbiru

Wykonanie: Czosnek obrać i zmiażdżyć. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować przy użyciu blendera. Przenieść do słoika, po czym szczelnie zamknąć. Przenieść w zaciemnione i chłodne miejsce. Po 48 godzinach zawartość słoika przecedzić przez gazę, a powstały płyn przechowywać w szklanym pojemniku w lodówce.

Dawkowanie: Dorośli 2 łyżki dziennie, dzieci 1 łyżeczka dziennie. W przypadku ostrej infekcji dawki można podwoić.

Cebula na przeziębienie

Do rodziny czosnkowatych zalicza się również cebula. Podobnie jak czosnek charakteryzuje się wysoką zawartością związków siarki oraz przeciwutleniaczy,w  tym najbardziej aktywnej kwercetynie! Dzięki czemu wykazuje właściwości antywirusowe.

Męczy Cie katar, kaszel lub ból gardła? Pomoże Ci sok z surowej cebuli! Jak zrobić?

Składniki:

  • 2-3 średnie cebule

Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić na drobniutkie kawałki, pozostawić, aż cebula wypuści sok.

 

Bibliografia:

Ciborowska H., Rudnicka A>, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa 2010

Kędzia B., Skład chemiczny propolisu polskiego. Cz. II. Nowe badania, Postępy Fitoterapii, 2/2009, 122-128

Lutomski J., Fitoterapia chorób z przeziębienia, Postępy Fitoterapii, 1/2003, 40-41

Nahorska A., Dzwoniarska M., Thiem B., Owoce pigwowca japońskiego ź®ódłem substancji biologicznie aktywnych, Postępy fitoterapii, 4/2014, 239-246

Świderski F., Waszkiewicz-Robak B., Towaroznastwo Żywności przetworzonej z elementami Technologii, Wydawnictwo SGGW, Warzszawa 2010.

Tadeusiewicz J. i wsp., Czosnek-panaceum na choroby układu krążenia, Kosmos- problemy nauk biologicznych, Tom 63, 2014, nr 1 (302), 37-44

ZOBACZ TAKŻE



Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz