Pokrzywa dla zdrowia!

Pokrzywa dla zdrowia!

 

Przez wielu uważana za nie użyteczny, „parzący” chwast. Powszechnie występująca na łąkach, domowych ogródkach czy przydrożnych rowach. Dziś w zupełnie innym świetle, jako ziele, mające niepowtarzalny wpływ na organizm człowieka.


Pokrzywa źródłem wszystkiego co najlepsze!

 

Pokrzywa stanowi bogate źródło witamin i minerałów jak witamina C, K, A, ryboflawina, żelazo, potas oraz wapń.


Pokrzywa pomocna dłoń w wielu dolegliwościach!

 

  • pomaga w walce z wieloma infekcjami,
  • wzmacnia organizm,
  • wspomaga krzepnięcie krwi,
  • przeciwdziała anemii,
  • obniża ciśnienie i poziom cukru we krwi,
  • pobudza krążenie krwi,
  • oczyszcza wątrobę,
  • wykazuje korzystne działanie na włosy, poprzez wzmocnienie ich cebulek oraz przeciwdziałanie łupieżowi.


Skąd pozyskać pokrzywę?

 

Zaleca się picie przynajmniej jednej szklanki naparu z pokrzywy dziennie. Można kupić gotowe napary w sklepach lub przygotować je sobie samodzielnie, co nie jest wcale trudne, ze względu na powszechność jej występowania. Pokrzywę można zbierać od później wiosny aż do września. Do zbioru wybierać należy miejsca oddalone od szosy. Zbierać należy młode listki pokrzywy. Suszyć na dużej tatce w zaciemnionym miejscu. Podczas więdnięcia pokrzywa traci swoje „parzące” właściwości. Zachęcam do zbiorów świeżej pokrzywy, gdyż napar z niej ma zupełnie inny, nieskazitelny smak i aromat, nie porównywalny do sklepowego suszu. 


Jak przygotować napar? 

 

1 łyżeczkę suszu zalać wrzątkiem. Parzyć od 5 do 10 min, w zależności od tego jak mocny napar chcemy uzyskać.
 
Latem wskazane jest również jedzenie młodych listków pokrzywy, które są bogate w witaminy i związki mineralne. Można je przygotować i jeść w taki sam sposób jak liście szpinaku lub jako dodatek do sałatek, po ugotowaniu.
 

ZOBACZ TAKŻE



Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Pokrzywa dla zdrowia!"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
BlingAlley
Gość

Sama korzystałam tylko z płukanek z pokrzywy do włosów bo jakoś nie mogłam się przekonać do jej smaku.

An Gie
Gość

Płukanki jeszcze nie próbowałam, ale przymierzam się do niej, a napar z pokrzywy pije regularnie raz dziennie:)

wpDiscuz