Pasta z ciecierzycy z pomidorową nutką !

Pasta z ciecierzycy z pomidorową nutką !
Pasta z ciecierzycy to pyszny dodatek do kanapek, zwiększający ilość białka w naszej diecie. 
Składniki:
200 g ugotowanej ciecierzycy
100 g uprażonego słonecznika
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
200 g przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju
5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu
0,5 łyżeczki soli
 
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju z posiekanym ząbkiem czosnku. Wszystkie składniki wymieszać przy pomocy blendera na gładką masę. Przechowywać w lodówce.

 

Propozycja podania: z pełnoziarnistym pieczywem lub waflami ryżowymi
 
Czas wykonania ok. 1,5 godz ( oprócz czasu moczenia ciecierzycy)
Porcja na kanapkę ok. 20 g
 
Wartość odżywcza w porcji:
Wartość energetyczna: 60,5 kcal
Białko: 2,3 g
Tłuszcz:3,4 g
Węglowodany:5,7 g
Błonnik:1,2 g

ZOBACZ TAKŻE



Dodaj komentarz

1 Komentarz do "Pasta z ciecierzycy z pomidorową nutką !"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Moja Osobistość
Gość

chętnie wypróbuję 😉
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉

wpDiscuz