Olej kokosowy-warto jeść?

Olej kokosowy-warto jeść?

Palmy kokosowe uprawiane głównie w krajach Indonezyjskich nazywane są drzewami zaspokajającymi wszystkie potrzeby, w języku malezyjskim drzewami wszelkich zastosowań. Jednym z nich jest wytwarzany z miąższu kokosa- olej kokosowy, stosowany nie tylko w kuchni ale również w kosmetyce.

Olej kokosowy- zdrowy?

Dotychczas uważano, że oleju kokosowego należy unikać, a to ze względu na dużą zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych.  Otóż 92 % tłuszczów w oleju kokosowym to właśnie tłuszcze nasycone.  Tłuszcze te kojarzone są  głównie z produktami zwierzęcymi. W temperaturze pokojowej maja konsystencje stałą. Są szczególnie stabilne. Nie jełczeją tak szybko jak tłuszcze nienasycone. Wiemy, iż częste spożywanie tłustych produktów zwierzęcych niesie za sobą wiele problemów natury zdrowotnej. Jednakże z olejem kokosowym jest troszeczkę inaczej. Zawartość tłuszczów nasyconych jest stanowczo mniejsza niż w produktach zwierzęcych.  Ponadto okazało się, że kwasy tłuszczowe znajdujące się w oleju kokosowym są średnio łańcuchowe i wykazują pozytywne oddziaływanie na nasz organizm.

Olej kokosowy powinien być obecny w diecie,  ponieważ zapobiega wielu schorzeniom jak choroba zwyrodnieniowa, zawał serca, miażdżyca. Działa trzy razy anty: antybakteriobójczo, antygrzybiczo, antywirusowo. Nasz organizm staje się bardziej odporny na działanie obcej, szkodliwej mikroflory (bakterii). Udowodniono, że korzystnie wpływa na profil lipidowy, zwiększając frakcję „dobrego”cholesterolu. Ponadto wspomaga leczenie w chorobach Alzheimera i Parkinsona. Mało?

Zaskoczę Was ! Badania wykazały, że olej kokosowy przynosi duże korzyści dla osób borykających się z otyłością brzuszną! Przeprowadzono eksperyment, w którym podzielono osoby na dwie grupy. Pierwsza grupa spożywała około 30 ml oleju kokosowego dziennie i maszerowała 50 min, natomiast druga spożywała 30 ml oleju sojowego i również chodziła na spacery trwające 50 min. Co się okazało? Osoby spożywające olej kokosowy znacznie zmniejszyły obwód w tali oraz BMI (wskaźnik wagowo wzrostowy) w porównaniu do osób które go nie spożywały:)

Olej kokosowy w kuchni?

Olej kokosowy polecany jest głównie do smażenia, gdzie bardzo dobrze zastępuje masło, głównie w diecie wegetarian. Jest on wyjątkowo stabilny w wysokiej temperaturze. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do ciast, smarowania pieczywa oraz jako składnik koktajli czy sałatek.

Przechowywanie też ma znaczenie. Najlepiej kupić olej kokosowy w szklanym opakowaniu. Przechowywać w zaciemnionym miejscu, najlepiej w temperaturze nie wyższej niż 18C, a idealnie byłoby trzymanie oleju w lodówce.

Olej kokosowy- nie tylko w kuchni?

Olej kokosowy jest również popularnym naturalnym kosmetykiem. Doskonale sprawdza się jako chociażby balsam do ust, krem do ciała. Świetnie nawilża. Wykorzystywany także jako odżywka do włosów. Jeśli chcesz aby twoje włosy zyskały piękny połysk, wetrzyj olej kokosowy we włosy na noc, a rankiem zmyj.

Pasta do zębów z oleju kokosowego!? To możliwe!

Naturalna pasta do zębów z oleju kokosowego znakomicie radzi sobie z próchnicą i innymi infekcjami jamy ustnej.

Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • olej kokosowy
  • soda oczyszczona
  • dodatkowo olejek zapachowy np. miętowy

Jak zrobić?

Ocieplony w temperaturze pokojowej olej wymieszaj z sodą oczyszczoną w stosunku 1:1. Opcjonalnie dodaj olejek zapachowy. Najlepiej przygotować pastę na bieżąco, przed myciem zębów.

UWAGA!

Pamiętaj aby kupować tylko i wyłącznie olej kokosowy nierafinowany ! Tylko taki jest najbardziej naturalny. Zachowuje swój oryginalny smak, zapach, kolor.

 

ZOBACZ TAKŻE



Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz