Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

 

Przepis na ten pyszny makaron z krewetkami otrzymałam od uroczej mistrzyni kuchni Francuskiej. Jest to posiłek kuchni śródziemnomorskiej. Lekki, a zarazem syty i przepyszny! Krewetki, szczególnie w wersji mrożonej, są już łatwo dostępne w naszych sklepach. Proste do zrobienia, gdyż w większości są to krewetki obrobione, gotowe do wrzucenia na patelnie.

Makaron z krewetkami stanowi świetną propozycje na romantyczną kolację we dwoje, ale również na miły wieczór z przyjaciółmi. Dostarcza wielu cennych składników tj. wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, witamina A, E oraz witamin z grupy B.

 

Makaron z krewetkami

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 28 sztuk mrożonych krewetek
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 3 duże pomidory bez skórki
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • Na maśle zeszklić cebulę, wraz z  przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Dodać rozmrożone krewetki i smażyć, aż się zarumienią. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Następnie na patelnie wrzucić pomidory. Dusić, aż powstanie sos.
  • Na koniec dodać wino.
  • Podawać z makaronem. Całość posypać natką pietruszki.

Porcja (ok. 400 g) dla 5 osób

Czas wykonania: ok. 40 minut

Wartość odżywcza w porcji:
Wartość kaloryczna: 373 kcal
Białko: 25 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 45 g
Błonnik: 3 g

ZOBACZ TAKŻE



Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz