Kwas foliowy niezbędny w diecie ciężarnych!

Kwas foliowy niezbędny w diecie ciężarnych!

 

Kwas foliowy to witamina niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Szczególnie ważna w diecie kobiet w ciąży i karmiących piersią, gdyż warunkuje prawidłowy rozwój płodu. Za co odpowiada, gdzie ją znaleźć i czy trzeba ją suplementować?

 

Rola kwasu foliowego w organizmie

 

  • warunkuje prawidłowy rozwój komórek ustrojowych,
  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krwiotwórczego i nerwowego,
  • bierze udział w syntezie zasad purynowych i pirmidynowych, które budują nasz kod genetyczny (DNA),
  • bierze udział w przemianach niektórych aminokwasów,
  • odpowiada za rozkład fenyloalaniny do tyrozyny, potrzebnej do syntezy hormonów tj. adrenalina, noadrenalina, tyroksyna oraz barwników skóry i włosów.

 

Jakie skutki niedoboru kwasu foliowego?

 

  • zahamowanie prawidłowego wzrostu i rozmnażania komórek,
  • prowadzi do rozwoju niedokrwistości megaloblastycznej, w której to dojrzewanie krwinek czerwonych jest zaburzone,
  • zahamowanie przemiany fenyloalaniny w wątrobie, powodująca uszkodzenie mózgu,
  • niedorozwój łożyska,
  • spontaniczne poronienia,
  • wady wrodzone u noworodków.

 

Kwas foliowy w diecie ciężarnych

 

Dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy u kobiet w ciąży wzrasta aż o 50% i wynosi 600 mikrogramów!

Zbyt mała ilość kwasu foliowego podczas ciąży powoduje powstanie cewy nerwowej u płodu oraz istnieje duże ryzyko wystąpienia u niego licznych mutacji na poziomie genetycznym, co może skutkować uszkodzeniem układu nerwowego. Ponadto jego braki zwiększają ryzyko poronienia. Dlatego też zaleca się dodatkową jego suplementację zarówno przez kobiety ciężarne jak i dopiero planujące zajście w ciąże.

 

Gdzie występuje kwas foliowy?

 

Bogatym źródłem tej witaminy są ciemnozielone warzywa liściaste tj. szpinak, sałata, brukselka, szparagi, natka pietruszki, jarmuż, brokuły, rośliny strączkowe. Ponadto kwas foliowy znajduje się w wątrobie, otrębach pszennych oraz w mniejszej ilości w bananach, pomarańczach oraz kapuście.

 

Kwas foliowy – bardzo nie trwała witamina !

 


Kwas foliowy jest  bardzo wrażliwy na wysokie temperatury i światło, a podczas przechowywania ulega rozkładowi. Świeże warzywa liściaste przechowywane przez 3 dni w warunkach pokojowych mogą stracić nawet 70 % jego zawartości. Znaczne straty kwasu foliowego zachodzą również podczas przetwarzania i gotowania żywności, wynoszące pomiędzy 50-90%. Żeby tego było mało, kwas foliowy przyswaja się średnio tylko w 50%. 

Dlatego też, tak ważna jest jego dodatkowa suplementacja w okresach wzmożonego zapotrzebowania jak w okresie ciąży i karmienia piersią! 

 

Przyszła mamo pamiętaj, to ty jesteś odpowiedzialna za zdrowie Twojego maluszka. Niech na Twoim talerzu królują zielone warzywa, najlepiej w wersji surowej !

ZOBACZ TAKŻE



Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz