Jadłospis 1500 kcal w diecie podstawowej

Jadłospis 1500 kcal w diecie podstawowej

 

Przedstawiam Wam dziś przykładowy jadłospis 1500 kcal. Pamiętajcie, iż jadłospis musi być dostosowany indywidualnie do każdej osoby. Nie można opierać się na przykładowych jadłospisach.

 

Śniadanie

Kasza jaglana z jabłkiem

  • Kasza jaglana 4 łyżki, 72 g
  • Mleko spożywcze 1,5 % tł. 1 szklanka, ok. 300 g
  • Jabłko 1 średnia sztuka, ok. 100 g
  • Cynamon 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną przepłukać wodą.
  2. Mleko zagotować.
  3. Do gotującego się mleka wsypać kaszę. Gotować ok. 15 minut.
  4. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  5. Wszystkie składniki wymieszać.

 

II Śniadanie

Kanapka z pomidorem

  • Chleb żytni razowy 1 kromka, ok. 31 g
  • Masło extra 0,5 łyżeczki, ok. 5 g
  • Pomidor 1 mała sztuka, ok. 108 g

 

Obiad

Indyk z ryżem

  • Mięso z piersi indyka 150 g
  • Ryż brązowy pół woreczka, 50 g ( na surowo)
  • Sałata 10 g
  • Ogórek 2 sztuki, ok. 200 g
  • Jogurt naturalny 2 łyżki, ok. 46 g
  • Czosnek 1 średni ząbek, ok. 6 g
  • Olej rzepakowy uniwersalny 1 łyżka, ok. 8 g
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek

Przygotowanie:

  1. Mięso z indyka umyć, natrzeć przepuszczonym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Smażyć na oleju.
  2. Ryż brązowy gotować zgodnie z recepturą na opakowaniu.
  3. Warzywa umyć. Sałatę porwać na strzępy. Ogórek obrać i pokroić w półokręgi. Wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem.

 

Podwieczorek

Smoothie malinowo-bananowe

  • Maliny 50 g
  • Banan 1 średnia sztuka, ok. 115 g
  • Miód 1 łyżeczka, ok. 14 g
  • Pół szklanki wody

Wykonanie:

  1. Owoce z miodem zmiksować w blenderze. Dodać wody i dalej miksować.

 

Kolacja

Sałatka caprese

  • Ser mozzarella pół sztuki, ok. 60 g
  • Pomidor 1 średnia sztuka, ok. 108 g
  • Oliwki zielone 10 sztuk, ok. 25 g
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki, ok. 8 g
  • Bazylia
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie:

  1. Ser mozzarella odsączyć z zalewy i pokroić w plastry
  2. Pomidora umyć i pokroić w plastry
  3. Oliwki odsączyć z zalewy, przekroić na pół.
  4. Na talerzu umieszczać plastry na przemiennie- ser i pomidor. Na wierzch umieścić oliwki. Polać oliwą z oliwek, doprawić do smaku.

 

Podsumowanie:

Kcal 1500 kcal
Białko 21,2 %
Tłuszcz 27,4 %
Węglowodany 51,4%
Błonnik 19,5 g

 

ZOBACZ TAKŻE



Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz