zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Ciasto francuskie z tuńczykiem

Ciasto francuskie z tuńczykiem

Ciasto francuskie nie należy do produktów lekkostrawnych i nisko kalorycznych, ale smakuje przepysznie. Czasem warto pozwolić sobie na trochę przyjemności. Przygotowując go z warzywami i tuńczykiem otrzymujemy pełnowartościowy posiłek, idealny na dobre zakończenie dnia wraz z najbliższymi.

Ciasto francuskie z tuńczykiem

Składniki:

  •  280 g ciasta francuskiego (może być kupne)
  • Puszka tuńczyka w wodzie
  • Pół sztuki cebuli
  • Pół bakłażana
  • 30 g soczewicy czerwonej ( na sucho)
  • 4 pomidory suszone
  • 30 g sera feta
  • Garść świeżego szpinaku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • Przyprawy: Sól, pieprz, oregano, bazylia
  • 8 łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie:

  • Ciasto francuskie wyjąć z lodówki godzinę przed przygotowaniem.
  • Bakłażana umyć i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce.
  • Soczewicę czerwoną przepłukać na sitku. Wsypać do wrzącej, osolonej wody. Gotować około 5 minut, po czym odsączyć.
  • Tuńczyka odsączyć na sitku. Ser feta pokroić w drobną kostkę.
  • Ciasto francuskie rozwałkować, posypać oregano.Na wierzchu ciasta rozłożyć plastry bakłażana. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć. Ułożyć na nim resztę składników, oprócz szczypiorku i szpinaku. Doprawić pieprzem, bazylią, posiekanym ząbkiem czosnku.  Piec jeszcze przez około 30 minut.
  • Przed podaniem posypać ciasto francuskie drobno posiekanym szczypiorkiem i szpinakiem. Polać oliwą z oliwek( 2 łyżki na porcję).

Czas wykonania: 1 godzina

Porcja dla 4 osób

Wartość odżywcza w porcji ( ok. 200 g):

Wartość energetyczna: 360 kcal
Białko: 13 g
Węglowodany: 28 g
Tłuszcz: 27 g
Błonnik: 2 g



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *