Ciasteczka dyniowe

Ciasteczka dyniowe

Jedzmy zdrowo, jedzmy sezonowo. Dziś propozycja na słońce jesieni, a więc pomarańczową dynię! Ciasteczka dyniowe to świetny sposób na zwiększenie udziału warzyw w diecie. Ten zdrowy deser, jest szczególnie bogatym  źródłem karotenu, czyli prowitaminy A.

Witamina A jest niezbędna do prawidłowego widzenia oraz wzrostu organizmu. Odpowiada za zdrowy stan skóry. Wzmacnia układ odpornościowy oraz zapobiega zakażeniom dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, dróg rodnych, moczowych oraz rogowaceniu skóry!

Ciasteczka dyniowe są niskokaloryczne. Osoby na diecie odchudzającej bez wyrzutów mogą sobie na nie pozwolić.  Ponadto wzbogacają dietę w minerały jak  wapń, fosfor, magnez i cynk.

Są bardzo proste w przygotowaniu. Najdłużej schodzi z pieczeniem dyni, aby przygotować puree. Dyniowe puree można przechowywać do 3 dni w lodówce. Nie trzeba wykorzystywać go od razu w całości. Można przygotować następną porcję świeżych ciasteczek dyniowych następnego dnia.

Ciasteczka dyniowe charakteryzują się delikatnie słodkim smakiem i niesamowitym aromatem pochodzącym z zastosowanych przypraw (cynamon oraz imbir). Skradną serce nie tylko dorosłym, ale również dzieciom.

Ciasteczka dyniowe

Składniki:

  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 70 g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 50 g masła
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 500 g puree z dyni* ( miąższ z 3/4 średniej dyni)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • pół tabliczki czekolady gorzkiej 85%

Wykonanie:

  • Masło rozpuścić i ostudzić.
  • Czekoladę pokroić w drobną kostkę.
  • Puree z dyni zmiksować z roztopionym masłem, jogurtem, cukrem.
  • Dodać pozostałe składniki, po czym dokładnie wymieszać.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C około 20 minut.

Ciastka zaraz po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, po ostygnięciu nabiorą odpowiedniej twardości, chociaż charakteryzują się miękką, wilgotną konsystencją.

*Dynie umyć, przekroić na pół, wydrążyć środki i wyłożyć na blachę skórką do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C około godzinę, aż do momentu, gdy dynia zrobi się miękka. Dynie ostudzić, obrać ze skóry i dokładnie zmiksować przy użyciu blendera.

Z podanej proporcji wychodzi około 25 ciastek, każde po około 25 g

Wartość odżywcza w jednym ciastku ( 25 g):
Wartość kaloryczna: 37,8 kcal
Białko: 0,7 g
Tłuszcz: 1,1 g
Węglowodany: 6,8 g
Błonnik: 0,6 g

ZOBACZ TAKŻE



Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz