Ciasteczka bezglutenowe z daktylami

Ciasteczka bezglutenowe z daktylami

 

Każdy z nas lubi słodkie, w końcu rodzimy się z preferencją właśnie do tego smaku. W zdrowej diecie wcale nie trzeba go unikać. Dziś propozycja na mega  słodkie ciastka owsiane z daktylami. Smakowały nawet mojemu mężowi, który kilogramami pochłania mleczną czekoladę z dodatkami i inne nie zdrowe smakołyki! Ciastka te są bezglutenowe, gdy wykorzysta się do  ich przyrządzenia specjalne bezglutenowe płatki owsiane.

Oprócz słodkości, ciastka dostarczają również m.in.:

  • witaminy A, niezbędnej do prawidłowego widzenia oraz stanu skóry,
  • witaminy B12 warunkującej prawidłowe działanie układu nerwowego,
  • witaminy E, naturalnego przeciwutleniacza zwalczającego wolne rodniki,
  • magnezu, warunkującego prawidłowe działanie układu krwionośnego oraz redukującego stres,
  • fosforu, niezbędnego w budowie kości i zębów,
  • cynku, wzmacniającego odporność organizmu.

Bezglutenowe ciastka z daktylami

 

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych bezglutenowych ( np. firmy Provena)
  • 50 g płatków kokosowych
  • 8 łyżek mąki kukurydzianej
  • 2 jajka kurze
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g daktyli suszonych
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 4 łyżki wody

 

Wykonanie:

  • Daktyle i płatki kokosowe zmiksować z dodatkiem wody. Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  • Formować spłaszczone kulki i wykładać je na wcześniej wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 10-15 minut. Wyjąć i wystudzić. Przechowywać w słoiku.

Czas wykonania: 0k. 30-40 minut

Propozycja podania: ciasteczka świetnie komponują się ze świeżo zaparzoną kawą.

Z podanej proporcji wychodzi ok. 20 okrągłych ciasteczek.

Wartość odżywcza w jednym ciastku ( ok. 20 g):

Wartość energetyczna: 68 kcal
Węglowodany ogółem: 9 g
Białko: 1 g
Tłuszcz: 4 g
Błonnik: 0,8 g

ZOBACZ TAKŻE



Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz